Voor mij geldt niet: ‘Het zal mijn tijd wel duren!’

Sinds het begin van de zogenaamde corona-pandemie in maart 2020 zijn er 19 maanden verstreken, 19 maanden waarin een systematische angstcampagne werd gevoerd door onze, nu demissionaire regering, daarbij gesteund door het overgrote deel van de Volksvertegenwoordiging.

De oogst is: een volk in angst en vertwijfeling dat elk perspectief op het kunnen opbouwen van een eigen autonome toekomst wordt ontnomen. De laatste treurige bijdrage hieraan wordt gevormd door de introductie van het corona-/QR-paspoort: in plaats van uit te gaan van de gezondheid van burgers, zoals vóór de corona-gekte het geval was, is nu het ziek-zijn van burgers de standaard en wordt je pas als gezond gekwalificeerd – en dan nog maar voor een zeer beperkte tijd ! – wanneer je een QR-code kunt laten zien of een recent negatief testbewijs

Ik ben ruim 70 jaar en gepensioneerd, heb twee dochters en vijf kleinkinderen. Zij staan voor mij als de representanten van een generatie jonge ouders met jonge kinderen, wiens vrije toekomst in het gedrang is. Voor mij geldt niet: ‘Het zal mijn tijd wel duren!’
Wanneer ik dat zou doen, dan gebeurt waar de verzetsman Van Randwijk in het onderstaande gedicht ons voor waarschuwt: “. . . dan dooft het licht”.

Een volk dat voor tirannen zwicht

Allen, die hier tesamen zijn,
de levenden, de doden,
de handbreed, die ons scheidt, is kleind,
wij zijn tesamen ontboden voor het gericht …

Gedenk de liefste, die hier ligt,
de broeder, vrind of vader,
maar gun Uw ogen wijder zicht,
aanzie het land en alle mens tegader,
hoor dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

H.M. van Randwijk

Brief

Bovenstaande tekst stuurde Rolf van Veldhoven aan de Eerste en Tweede Kamer en enkele landelijke dagbladen ter gelegenheid van zijn 19de wake bij de regeringsgebouwen aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag op donderdag 4 november.

Gerelateerd

ANGST: bron van laffe volgzaamheid èn van moed

Bij de start van mijn protestwandeling van Groningen naar Den Haag: enkele gedachten over De Voetwassing als morele grondslag voor (crisis)management

OPROEP aan alle 65-plussers om dit jaar van 5 mei een échte bevrijdingsdag te maken

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Margot Groot schreef:

  Dank mijnheer Rolf van Veldhoven en ook Transitieweb. Een prachtig gedicht van Van Randwijk en ook dat u steeds een wake houdt in Den Haag. Zo trouw aan uw waarden, een goed voorbeeld. Dank

 2. Ad Buijs schreef:

  Beste Rolf,
  ik vermoed dat jij de Rolf bent van Rolf en Klazien die zo’n 35 jaar geleden in Rijswijk (ZH) woonde.
  Het is mede door je strijdvaardigheid dat ik je meen te herkennen.
  Ga zo door, ik kom een keer langs op je wekelijkse actie in Den Haag.
  Ad (van Ad en Wybkeline en Jeroen)

 3. Wat je ziet, wordt bepaald door je bewustzijn. Wat ik zo beangstigend vind, is de mate van onbewustheid van de Nederlandse bevolking. Het is WOII on steroids en net als destijds lopen de Nederlanders blind achter de leiders aan zonder te zien dat ze op weg zijn naar de afgrond.

 4. Trudie schreef:

  Helaas het parlement mist over het algemeen de juiste attitude, men is zich te weinig bewust van de verwachte rol en verantwoordelijkheid t.a.v. de burger! Ook het niveau roept vragen op, het blijft bij oppervlakkigheid, aanpassing aan de (afgetikte) standpunten van de regering.
  Buigen, meebewegen, zich conformeren en persoonlijke belangen spelen de hoofdrol.
  De burger voelt zich zeker niet vertegenwoordigd door deze show.
  Op een enkel idealistische parlementslid na is het een armoedig geheel.
  Zorg voor meer ambtelijke ondersteuning en houdt op met die veelheid van moties, “in der Beschrenkung zeigt sich den Meister”!

 5. lammert49 schreef:

  beste rolf, correctie: we hebben onszelf het uitzicht op autonomie ontnomen, want autonoom zijn we, en wat wennen is, is het be-leven! Alsook, we hebben zelf door onze passiviteit onszelf de QR aangedaan. En over burgers, die kun je bakken, spinazieburger, kaasburger enz. Dus voorstel om vanaf nu mens te gebruiken dat ons als mensen recht doet, nietwaar? overigens, bedankt voor je inzet natuur-luk. Een laatste: het zal mijn tijd wel duren, en dat geldt voor een ieder van ons, deze Bevestiging…………..liefs

 6. Dirk joanes schreef:

  Angst is een slechte raadgever, vloeit voort uit een overgedimensioneerde voorziennigheid van pro en contra’s.
  Wie de geschiedenis leest, weet dat politiekers oorlog ontketen..Het zijn de korte golfbewegingen van mensen die de lange golfbeweging met de leerschool van wat geschiedenis heet ontkennen. Men wil niet achterom kijken, enkel vooruit🧐🧐Ook dit is een korte golf redenering. Als je als gepensioneerde in het “nu “ leeft. Binnen 100 jaar (lengte golf) zullen onze nakomelingen ernstige bedenkingen hebben over deze situatie waarbinnen waarin een QR code de status van gezondheidssituatie bepaalt. Waarin de mens en zijn algehele toestand van welzijn twijfelt bij ieder hoestje van zichzelf of laat staan van een ander.
  Zijn we afhankelijk geworden van :”stel je…” patronen. Ons denken is te voorzienig geworden. Zelf een hele groep filosofen zwijgen terwijl ze verzetstrijders zou mogen zijn… Het is een in zichzelf gevangen makkie maatschappij geworden.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.