Vind elkaar en zoek elkaar op. Vooral binnen fietsafstand!

Vind elkaar binnen fietsafstand
In Frankrijk, Nederland en België werd onlangs het dragen van mondmaskers op straat in sommige gebieden van het land verplicht gesteld. In Frankrijk gold dat voor bepaalde wijken van Marseille en Parijs, en in Nederland in winkelgebieden van Amsterdam en Rotterdam.

In België is de hele provincie Antwerpen tot ‘oranje zone’ verklaard en is er zelfs een avondklok ingesteld.

“De laatste keer dat dit gebeurde, was in de oorlog. Toen droeg de Duitse bezetter ons dit op. En nu doen we het zelf!” mompelde een Antwerpse kennis van me boos en verbaasd toen ik hem hierover sprak in zijn woonplaats.

Wie schetst mijn verbazing dat ik ook in het Belgische Luik mensen zag rondlopen met mondmaskers om. Maar ook in diverse dorpen en stadjes in Frankrijk buiten Parijs zag ik dit verschijnsel, alsmede in mijn eigen woonplaats Utrecht.

Wanneer ik eind augustus met mijn Nederlandse reisgezel boodschappen doe op de markt in een leuk stadje in Zuid Frankrijk, zijn we zelfs de enigen die geen mondmaskers dragen, terwijl het hier op straat niet verplicht is.

Ik voel me er hoogst ongemakkelijk bij en kijk ernaar alsof ik in een vreemde werkelijkheid rondloop op deze grote, gezellige markt. Het vreemde is dat tegelijkertijd niemand in de cafés en op de terrassen een mondmasker draagt. Op het terras heerst kennelijke geen Covid-19? En twee meter verderop wel?

Ik drink een café noir op een kleine terras dat uitzicht biedt op de levendige markt. Op nog geen halve meter naast me drinkt een oudere man zijn koffie. Hij draagt geen masque, maar naast de asbak op zijn tafeltje prijkt een zojuist aangeschafte doos met mondmaskers waarop met koeienletters staat non medicinal. Snap jij het nog?

In de bestseller De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, had ik gelezen dat oorlogen niet ontstaan omdat mensen klakkeloos bevelen opvolgen, dus door hun gehoorzaamheid (aan autoriteiten), maar door hun conformisme, dus door ‘het erbij willen horen’.

Hier wil ik niet bij horen en mijn reisgezellin gelukkig ook niet. Ik koop nog een streng knoflook en een vers stokbrood en we gaan snel terug naar onze auto.

Schep je eigen ‘coronavirje’ zone

Wanneer je deze column leest, kan het heel goed zijn dat jouw regering of je lokale bestuur weer nieuwe ‘coronamaatregelen’ heeft afgekondigd om haar bevolking in het gareel te krijgen en dus je (bewegings-)vrijheid te beperken. Dit, terwijl wetenschappelijk vaststaat dat anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen, handen wassen met antibacteriële gel, enzovoort NIET voorkomen dat mensen Covid-19 krijgen, al was het maar omdat mensen de woorden bacterie en virus met elkaar verwarren.

Nog nooit heeft de griep zich verspreid via een deurklink. Het gaat dus al lang niet meer over onze gezondheid, maar om controle te kunnen hebben over ons.

Heb jij geen zin je hieraan te conformeren, en heb je hierover onenigheid met je familie of anderen in je directe omgeving, dan kun je ook je eigen ‘coronavrije’ zones creëren, zoals ik gedurende de gehele lockdown periode heb georganiseerd met groepen vertrouwde mensen.

En wij zijn niet de enigen, zo blijkt nu. Kijk bijvoorbeeld eens op de website TransitieWeb van Fred Teunissen en lees hoe jij je eigen Lucht-Je-HART Cirkel kunt opzetten.

Ik vermoed dat we nog zware tijden tegemoet kunnen zien in deze periode van grote transformaties, wanneer we niet voldoende in ons hart kunnen zijn en we dit niet kunnen delen met anderen.

Zorg goed voor jezelf, en zorg dat jij je eigen bondgenoten vindt om in vrijheid fysiek samen te kunnen zijn. Vind elkaar en zoek elkaar op. Vooral ook binnen fietsafstand. Je weet maar nooit hoe en wanneer je iemand nodig hebt of kunt helpen die werkelijk dicht bij je is.

***

Deze column van Peter Toonen verscheen eerder in Spiegelbeeld nr 10 van oktober.
Zie ook Peters website

Gerelateerd

De route naar vrijheid: je hart luchten, elkaar door dik en dun steunen en zelfbestuur instellen

Hoe vind ik deelnemers voor een Lucht-Je-Hart Cirkel?

NieuweTijd Podcast: Dark Winter en de gelekte Canadese routekaart

 

Foto: Antranias

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Gerelateerd

 

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Ine Breukelaar schreef:

  Ik heb mijn eigen plan en weiger inenting. Mijn vriend aarzelt, ik laat hem zijn eigen beslissing nemen. Hij respecteert de mijne.

 2. Anna schreef:

  Helaas Is mijn familie uiteen gevallen in twee kampen. Ik hoor bij het anti corona kamp en het gaat me waarschijnlijk ook mijn huwelijk kosten want ik heb een man die alles letterlijk gelooft wat er op tv wordt verteld en als eerste de spuit wil als het kon. Helaas moet hij wachten en ben ik eerder aan de beurt want ik werk in de zorg. Ik ga het vaccin niet en nooit nemen en ben benieuwd wat dit voor gevolgen heeft voor mijn baan. Ik ken veel mensen die gelukkig ook doorzie wat er gaande is en die ook gen mondkapje dragen en elkaar gewoon knuffelen. Laatst in Eindhoven bij de manifestatie stond het 18 septemberplein er vol mee. Dat gaf me goede hoop dat nog niet alles verloren is.

 3. Margie schreef:

  A soul is as great as the circle of its influence

  Even today we can see in everyday life how people argue and dispute without coming to a conclusion. Then perhaps another comes and sets the whole thing right. The discord of thousands of people could be resolved, and thousands of people could be united into one harmony by the presence of one who unites them all. … The influence of one soul may be felt in a village, of another in a country, of another in the whole country.

  What is the sign of such souls? In the East it is believed that some people bring good luck, some child in the house, a guest, or a friend. The good luck may be brought to one person, or it may be brought to ten or fifty. This shows that there is some influence, and we can recognize it as something which is beneficial, good, harmonious, to five, ten, a hundred, or even more. The soul is as great as the circle of its influence.

  Wisdom from Hazrat Inayat Khan (1927)

 4. Maria peters schreef:

  Ook ik doe niet mee met mondmaskers en alles wat ze ons opdragen .
  Ik stuur iedereen Heel veel liefde licht en kracht om hiermee om te gaan .
  Ons gezin omarmt elkaar als we samen komen en we blijven dat doen 🙏😍

 5. Dolly schreef:

  Gelukkig zijn wij het allemaal met elkaar eens in onze familie, heerlijk! Wij doen niet aan 1,5 meter en maskers. Wij voelen alleen maar liefde en licht. En alles komt uit wij krijgen een heel mooie toekomst en die gaan we zelf creëren🎉🙌🏻🙏🏻

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.