Nog een keer de Spoedwet, Noodwet of Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De Tweede Kamer behandelt vanaf 20 augustus al de Spoedwet. De coalitiepartners VVD, D66, CU en CDA samen met GroenLinks en SGP hebben hiervoor gekozen. Zij vormen niet alleen een meerderheid in de Tweede maar ook in de Eerste Kamer. De enige die deze wet nog kan tegenhouden zal de Koning zijn.

Nederlanders houden de adem in, voor zover zij tenminste op de hoogte zijn van de inhoud van het wetsvoorstel. Heel veel mensen blijken niet te weten wat er in een moordend tempo gaande is.

Wel zorgen de reguliere media ervoor dat het angstvuur blijft branden. Dagelijks circuleren allerlei cijfers over besmettingen met mogelijk covid-19. De tijd van de dagelijkse rapportage over mogelijke overlijdens AAN covid-19 zij voorbij. En de IC-opnames lijken er ook niet meer toe te doen (omdat deze cijfers schommelen rond nul).

Desondanks zet het parlement alles op alles, om naar het lijkt de eerste dictatuur die ons land ooit heeft gekend uit te gaan rollen. Met als dictator de Volksgezondheidsminister De Jonge met bijna onbeperkte bevoegdheden om alles te doen wat hij nodig acht in het belang van de volksgezondheid.

Behandeling coronawetsvoorstel

Het wetsvoorstel Tijdelijk wet maatregelen COVID-19 (Kamerstuk 35526) is op 13 juli naar de Kamer en is volgens Wim Voermans strijdig met de Grondwet. De professor schrijft “… doet het voorkomen alsof de Kamers bevoegdheid krijgen om mee te praten over de inhoud van ministeriële regels, maar niets is minder waar; ze krijgen helemaal niks – de grondwettelijke bevoegdheid tot amendement wordt ze via een machtigingsconstructie onthouden, en moties maken mochten ze de hele tijd al, ook over die noodverordeningen.”

En schrijft hij verder in zijn blog “Dit wetsvoorstel geeft de Kamers niet meer dan postbezorging… en ontneemt het grondwettelijke amendementsrecht en de tijd en rust om ordentelijk en inhoudelijk te debatteren over de inhoud van heel ingrijpende maatregelen.”

Aanvankelijk zou op 9 september 2020 de Kamer de procedure vaststellen voor de behandeling van de Tijdelijke Wet maatregelen (Bron). De coalitiepartijen hebben blijkbaar haast nu de behandeling al op 20 augustus om 14 uur een aanvang neemt.

Enkele belangrijke bezwaren

De wet is een gevaar voor de grondrechten
– de anderhalve meter-maatregel wordt vastgelegd
– Minister krijgt bevoegdheid om zonder instemming van het parlement hele bedrijfssectoren, scholen, verpleeghuizen, gebouwen, openbare plaatsen, gebieden en inrichtingen te sluiten
– De minister mag demonstraties, vergaderingen en manifestaties verbieden.

Vangnetbepaling
– hiermee kan de minister bijvoorbeeld de mondkapjesverplichting opleggen
– ook eventueel verplichte vaccinatie en gedwongen quarantaine

Straffen
– verhoogd van minimaal 444 tot duizenden euro’s en enkele maanden celstraf. Kinderen worden naar Bureau Halt gestuurd als zij geen anderhalve meter afstand tot hun vriendjes of vriendinnetjes houden.

Ontmanteling rechtsstaat
– geldigheidsduur van de wet is zes maanden, maar de minister kan zonder instemming van het parlement de geldigheid telkens met twee maanden verlengen. Veel deskundigen beschouwen deze wet als een ontmanteling van de rechtsstaat.
Kamerlid Theo Hiddema vat de kern van de wet in vier minuten als volgt samen (vlak na Hemelvaartsdag toen ook al een zogenaamde Tweede Golf dreigde).

Lees hier het complete Wetsvoorstel

Dit artikel is in dank overgenomen van de website DLM Plus

Gerelateerd

Wie stopt Ruttes 1,5 meter politiestaat? (DLM Plus)

Corona-maatregelen worden stap voor stap onmenselijker. Waar ligt voor jou de grens?

De spoedwet: een product van machtshonger, incompetentie en corruptie

Vier maanden coronacrisis: een tussenbalans in acht stellingen

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Helena Struik schreef:

  Ik vind het onbegrijpelijk dat nog steeds zoveel mensen het gewoon vinden wat er gebeurt en het over zich heen laten komen en er gewoon achter staan dat ons land een dictatuur wordt. (alhoewel ze dit niet zo zien) Kennelijk moeten ze het eerst zien op het moment dat het te laat is. Ik merk het ook aan reacties op mijn facebook als ik soms eea hierover post…my my…. en post zelfs foto’s van de 2e kamer leden die geen 1,5 m afstand houden en het ons wel opleggen…en dan nog..

  • Fred Teunissen schreef:

   Ik heb de indruk dat veel mensen toch wel voelen dat er iets raars aan de hand is. Alleen al als je kijkt naar de economische en psychologische schade. Die is enorm. En daarmee buiten elke proportie. Er is geen pandemie en de regering draait de economie de vernieling in en laat een aanhoudende angstcampagne op de bevolking los. Dat rijmt niet. Misschien dat een deel van de mensen denkt dat daar dan toch echt wel goede redenen voor zullen zijn (ook al weten we die niet), omdat ze geloven dat de regring het beste met ze voor heeft.
   Het is voor ons Nederlanders ook erg moeilijk voorstelbaar dat een regering crimineel wordt.
   War mij betreft wordt ze dat als deze wet wordt aangenomen. Dan verliest ze haar laatste restje legitimiteit.

 2. Anja Van Genderen schreef:

  Angstaanjagend benauwend en dat allemaal door WHO SOROS GATES ROTHSCHILD CABAL ik heb geen vertrouwen in dat hele kabinet…

 3. Cecile Michielsen schreef:

  Beste mensen, ik steun jullie nieuws verspreiding en acties volkomen en kan deze week spijtig genoeg niet deelnemen aan acties wegens moeilijke privéomstandigheden..Bij deze mijn steun op afstand. Zodra enige ruimte kom ik deelnemen.
  Een vriendelijke groet C. Michielsen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.