De publieke opinie over chemtrails

Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking is overtuigd van de realiteit van chemtrails? En hoeveel procent vindt het bestaan daarvan min of meer aannemelijk? Hoeveel procent vindt het tamelijk onwaarschijnlijk, maar niet helemaal onmogelijk? En hoeveel procent sluit het volledig uit?

MensenmassaIk heb allen maar een vermoeden, geen exacte cijfers. Bij mijn weten is dit onderwerp in ons land nog nooit goed onderzocht. De redenering daarbij zou wel eens kunnen zijn dat wat niet bestaat ook niet kan worden onderzocht….

Als ik zoek op ‘het geloof in chemtrails’ kom ik evenmin onderzoeksresultaten tegen. Het kan zijn dat ik niet goed zoek. Als iemand die dit leest weet heeft van een dergelijk onderzoek: stuur me alsjeblieft een link.

De Grieken en de Amerikanen

Ik heb wel wat gegevens uit het buitenland.
Zo bleek in 2013 een derde van de Grieken overtuigd van de realiteit van chemtrails. Dat aantal komt overeen met de uitkomst van een opinie-onderzoek dat onderzoekers van de Harvard Universiteit uitvoerden aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2017.

Zij stelden vast dat 10 procent van de Amerikanen volledig achter de stelling staan dat er een geheim chemtrail-programma gaande is. Nog eens 20 tot 30 procent denkt dat deze stelling ‘enigszins waar’ is.

Skywatch Arizona

In de staat Arizona zal dit aantal nog aanzienlijk hoger liggen, want daar is flink wat beweging ontstaan dankzij actiegroepen als Arizona Skywatch en Northern Asrizona Skywatch.

In 2014 wisten zij een hoorzitting bij hun gouverneur af te dwingen. Zie het videoverslag daarvan onder deze posting. Deze burgers spreken zich overduidelijk uit.

De Fransen

Volgens een peiling die in december 2018 in Frankrijk werd uitgevoerd door de Fondation Jean-Jaurès, is 3 procent van de Fransen volledig overtuigd van een chemtrail ‘samenzwering’, 6 procent grotendeels, 18 procent ‘niet zo erg’ en 55 procent in het geheel niet.

De onderzoekers constateerden ook dat iets minder dan 70 procent van de Fransen niet bekend is met het onderwerp (”Nooit van gehoord”). Ruim 30 procent is er wel min of meer van op de hoogte.

Als je beide uitkomsten combineert, ontstaat er een interessant beeld: van de Fransen die min of meer met het onderwerp bekend zijn (30 procent) is ongeveer een derde (9 procent) geheel of grotendeels overtuigd van een chemtrail ‘conspiracy’.

Dat laat zien hoe enorm belangrijk het is dat de toegang tot goede informatie behouden blijft.

En in Nederland?

Wie weet hoe deze getallen in Nederland liggen?

Of in andere Europese landen?

Tot slot mijn vermoeden. Ik houd het op iets onder de score van de Fransen, maar niet heel erg veel lager. Zeg 1 of 2 procent die er zeker van is en 3 procent die het waarschijnlijk acht.

 

 

Afbeelding: Keith Johnston via Pixabay

Volg ons op Mastodon!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Jose Monincx schreef:

  Op deze site vind je veel voorbeelden van ontkenning en erkenning thechemtraildiary.weebly.com/

 2. C.J. Deckers schreef:

  Fred,

  Je schrijft over de Fransen:
  “…iets minder dan 70 procent van de Fransen (heeft) nog nooit over chemtrails … horen praten (”Nooit van gehoord”). Bij ruim 30 procent is dat wel het geval.”

  Dat betekent dat 70% er dus wel over gehoord heeft en niet slechst zo’n 30%. Je hebt de percentages dus omgedraaid en brengt nu helaas een foutief verhaal. Ergo: 9% van 70% van de Fransen is gedeeltelijk of geheel overtuigd van de chemische sporen-smeerboel. Dat is toch echt wel iets meer in absolute getallen.

  M.v.G.,
  Kees Deckers

  • Fred Teunissen schreef:

   Hallo Kees,
   Ik zal nog eens naar de formulering kijken, want het is jammer dat die blijkbaar verwarrend werkt.
   Dit is de situatie volgens de onderzoekers: 70 procent heeft nog nooit van chemtrails gehoord, 30 procent heeft er wel eens van gehoord (zie de link naar het Franstalige artikel met de hoofdlijnen uit het onderzoek).
   Oftewel een derde van de in enige mate geinformeerde Fransen staat achter de idee van een chemtrail realiteit.

   PS ik heb de formulering aangepast.
   Dank voor je reactie.

 3. Marije Freeve schreef:

  Dan is er nog Servië waar burgers ook niet slapen. Een dappere afgevaarde van een Servische ecologische organistie voerde het woord op youtube 8 jaar geleden over chemtrails: www.youtube.com/watch…tcEVy73EA4 (Engels ondertiteld) Het is daarna ook nog in het parlement besproken. Jammer genoeg versta ik geen Servisch, maar hier zie je de politici in gesprek met elkaar: www.youtube.com/watch…ArQ_LhcUYU Zou mooi zijn als iemand die deze taal spreekt ooit eens de tekst zou kunnen vertalen.

 4. Marije Freeve schreef:

  Geen idee wat het percentage Nederlanders is, dat het bestaan van chemtrails erkent. Vrijwel zeker is, dat het niet het favoriete onderwerp is van menig Nederlander vanwege de beladenheid van het onderwerp.(is mijn eigen ervaring) Wat misschien wel goed is om te weten is, dat er in 2013 een schriftelijke vraag hierover gesteld is aan de tweede kamerfracties van GL, D66, PvdA en de SP. D66 en PvdA hebben geen antwoord gegeven. GL deed alsof ze van niks wist en wat de SP antwoordde kan je hier lezen: vraagde2ekamer.nl/sluie…hemtrails/

 5. Marije Freeve schreef:

  Het eiland Cyprus is één van de weinige plekken op aarde waar dit onderwerp serieus is besproken door groene politici. Op Cyprus hebben de Groenen op verzoek van bezorgde burgeractivisten en boeren een onderzoek laten doen naar chemtrails. Lees: cyprus-mail.com/2016/…hemtrails/ Er zijn monsters genomen en onderzocht en de overheid ontkent natuurlijk, zoals dat meestal gaat. Lees: www.ninefornews.nl/chemt…9w9WA9uQ60 Als je de satellietbeelden bekijkt en dit “mooie” filmpje, zie je heel duidelijk wat er aan de hand is: www.youtube.com/watch…ZYX4vKNR10

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.