Een nieuwe wereld in je achtertuin dankzij permacultuur

In 2019 verscheen het boek Building a Better World in Your Backyard van Paul Wheaton. Daarin staat met veel humor beschreven hoe je in je eigen achtertuin – op basis van permacultuur – kunt overschakelen op een meer organische leefstijl.

Permacultuur Better World

Het belangrijkste deel van dit boek gaat over permacultuur. Dat is niet verwonderlijk, want Wheaton is met recht ‘The Duke of Permaculture’ genoemd (*) vanwege zijn bijdrage in het verspreiden van dit gedachtengoed.

De auteur ziet permacultuur als een oplossing voor veel van de wereldproblemen. De volledige titel zegt nu nog meer dan twee jaar geleden:

Building a Better World in Your Backyard
instead of being angry at bad guys

 

Alternatief voor de olie-economie

Er zit veel humor in dit boek. En het is Milieu Bewust uiteraard. Zo laat hij zien hoe vaak er aardolie wordt gebruikt in de voedselproductie. Allereerst om de grond voor te bereiden op het verbouwen van voedsel. Dan om voedsel te verbouwen (kunst-mest), dan om voedsel naar de winkel te vervoeren en tenslotte gebruikt ook de klant weer aardolie om naar de winkel te gaan en het voedsel te kopen. Niet echt een milieubewuste weg!

Het verbouwen van je eigen voedsel is dus een groot onderdeel van milieu en bewustzijn. Twee vliegen in één klap. Al laten we alles leven en meppen we niet!!!

Laad jezelf op!

Paul Wheaton geeft een goed overzicht van enkele basisconcepten van permacultuur en prikkelt de lezer ook om meer buiten het boek te leren. Op iedere pagina staat wel een link. Wat ik dus echt super leuk vind, je duikt zo steeds dieper in een materie met Al je enthousiasme en…je energie laadt vanzelf op!

Ook al heb je zelf nog geen tuin of plek om op deze manier met de natuur te leven, het maakt je toch warm voor een meer natuurlijke leefstijl en geeft je zeer zeker ook vele ideeën. Toch is het boek eenvoudig geschreven. Je kunt het rustig wegleggen om op een ander tijdstip weer verder te lezen.

De eerste stap zetten

Food forest farming… het heeft vele jaren geleden mijn hart en ziel in-ge-pakt!

Ook prettig voor de meeste lezers hier op transitieweb is dat het boek is geschreven voor de ‘koude’ klimaten. Verder is de stijl uitgesproken Amerikaans. En dat mag best, want er is heel veel goeds, ook in de United States!

Het boek deed me denken aan de tijd dat ik in de reis-wereld werkte. Dagelijks ging ik over de wereld naar plekken waar ik nog nooit was geweest….tot het de hoogste tijd was om mijn dromen waar te maken. Alles begint met de eerste stap, leert Lao Tzu.

Bestellen

Building a Better World in Your Backyard is als e-book te bestellen by Yuri Smirnov, een prachtige ziel. Hij heeft een fantastische website met onder meer veel info over de Russische kin-domeinen, als ook prachtige heirloom zaden en andere gezonde producten. Yuri doet veel, heel veel vanuit zijn hart voor de community.

Op zijn blog kun je ook lezen over de ‘dolmen’, Eens komt de tijd dat ik Yuri en het Altai gebergte ga bezoeken. Wonderen zijn de wereld nog lang niet uit!

Be love, do joy, have peace!

Margie Fatima 👣
Gypsie from the West & the East 💃

(*) Door Geoff Lawton, wellicht de beroemdste permacultuur-leraar ter wereld, die op zijn beurt weer is opgeleid door de pionier van de permacultuurbeweging: Bill Mollison.

Gerelateerd

De route naar vrijheid: je hart luchten, elkaar door dik en dun steunen en zelfbestuur instellen

Nogmaals: leg een groentetuintje aan!

Leg NU een groentetuintje aan!

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Janneke Kooi-van der Haar schreef:

  Ik volg jullie lange tijd: soms met instemming, soms met afstand.
  Ikzelf en mijn man, tussen 75 en 80, kunnen afstand nemen: meditatie, licht-oefeningen, goede muziek en literatuur: veilig. Eventueel tuintje aanleggen voor…
  Maar, als jullie spreken over beinvloeding, resetting mind, zelf hypnose ( en ik geloof erin), dan is het geen oplossing: terugtrekken van informatie, van krant, van gesprekken. Ik denk aan mijn kinderen en kleinkinderen (leeftijd 15 – 21): zij moeten verder in deze wereld. Een wereld, waarin ik mede-verantwoordelijk ben. en, het is niet voor niets dat we in deze wereld leven.
  Ik wil in wijsheid, enerzijds mijn kracht, mijn licht, verbinden met… de stilte, de natuur, de bron van leven.
  Anderzijds in deze samenleving mijn verantwoordeljikheid voelen, meedenken, meevoelen, en niet afhaken of demonstreren, of mijn eigen kleine leven beleven.
  Hartelijke groet, Janneke Kooi-van der Haar.

 2. Jetteke Mik schreef:

  Een voorwoord dat je uitdaagt verder te lezen……..

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.