Eindejaarsbezinning: waar word ik echt blij van?

Het jaar zit er bijna op en dat is een goed moment om terug te blikken. Welke gebeurtenissen sprongen er echt uit voor je? Waar ging je hart van zingen? Noteer je Top 3. Grote kans dat je daarmee je koers voor 2020 te pakken hebt.

Naar de Aarde - Laura Vegter

Focussen op waar je echt blij van wordt is de rode draad in het onlangs verschenen boek Naar de Aarde van Laura Vegter. Het is geschreven voor iedereen die – diep van binnen – de roep hoort om dichter bij de natuur te gaan leven.

Daarvoor moet het roer om en hoe doe je dat? Laura’s boek biedt daar tal van tips en aanknopingspunten voor. Zij sprak met negen Nederlandse earthkeepers en ontlokte aan hen hun levensverhaal en veel nuttige tips voor wie in hun voetspoor wil treden.

Een greep uit de interviews

“Een nieuwe weg vind je niet door die in je hoofd te bedenken, maar door te voelen wat je wilt doen, er echt zin in te hebben. Zo kom je in een flow. Ik kan iedereen aanraden om een stapje terug te doen en te kijken: waar word ik nou echt blij van? Je kunt daar simpelweg ruimte voor maken door te zeggen: ‘Fuck it, ik ga dit of dat nu niet doen, ik weet het even niet.’
(Rowin Snijder)

“‘Waar gaat je hart van zingen?’ is voor mij zo’n ware vraag. Mensen weten direct wat je bedoelt. Alsof het hart een eigen karakter heeft, een eigen stem. Die stem kunnen wij veel meer inzetten om mee te navigeren. Het helpt dat het hart is verbonden met onze ogen. Je kunt het aan onze stralende ogen zien wanneer we ‘aan zijn’ en ons hart zingt, of wanneer dat niet zo is.”
(Li An Phia)

Allemaal een roeping

“We hebben allemaal een roeping, een weg die voor ons bestemd is. Alleen is het volgen van die roeping een van de moeilijkste dingen die er is. Vaak laten we ons leiden door verwachtingen uit onze sociale omgeving of vanuit onze opvoeding. We lijden aan ‘statusangst’: zullen we wel succes en erkenning krijgen? Toch is het de moeite waard om je roeping te onderzoeken.”
(Ama Koranteng-Kumi)
`
“Je mag zelf bepalen wat voor jou een zinvol leven is. Je hoeft niet te doen wat de maatschappij om je heen wil dat je gaat doen. Tijdens je opvoeding is er jaren van alles in jou gestopt met de bedoeling dat je het daarna zelf kan doen. Je mag sturing geven aan je leven vanuit je eigen perspectief. Daar ben je mens voor.”
(Bob Radstake)

Beren op de weg

“Je kunt je laten tegenhouden door beren op de weg. Bij mijn verhuizing van de randstad naar het platteland had ik mij bijvoorbeeld kunnen afvragen of er wel werk is in Drenthe. Maar ik vind het saai om alles helemaal uit te stippelen. Het is ook niet erg om niet te weten waar iets naartoe gaat, het einddoel hoeft niet bekend te zijn. Het gaat vooral om het plezier van de reis.”
(Eva Flendrie)

“We kunnen gewoon beginnen. Door te stoppen met geloven in het huidige verhaal en een ander verhaal te gaan leven. Op die manier inspireren we andere mensen die dat misschien ook gaan doen en zo weer anderen inspireren. Zo ontstaan er nieuwe verhalen.”
(Mark Siepman)

Meer over het boek Naar de Aarde vind je op het gelijknamige blog van Laura Vegter.

Het roer om

Focussen op waar je echt blij van wordt is ook de rode draad in de Eenvoudig Leven Agenda 2020. Dat is een agenda en levensplanner in één.

Met Naar de Aarde en de Eenvoudig Leven Agenda heb je een mooi instrumentarium in handen om in 2020 het roer om te gooien.

Naar de Aarde bestellen

De Eenvoudig Leven Agenda 2020 bestellen

Gerelateerd

Maak van jouw 2020 een kunstwerk

De manifestatie van de Nieuwe Aarde

 

Volg ons op Mastodon!

 


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar).
De nieusbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is  van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken.
We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social.
Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Willem schreef:

  Maar waar wordt ik blij van, tja op een bepaalde leeftijd ben je al blij als je zonder oeh en aah uit je stoel kunt komen of eens een nachtje door kan slapen zonder wakker te worden om naar het toilet te gaan. Maar wat we wel altijd ietwat blij maakt is wanneer ik mijn 20 jaar oude wagen weer door de Apk krijg ook al moet ik door de toevoeging met E10 de duurdere benzine tanken.Of dat ik mijn 20 jaar oude Nokia telefoon nog steeds gebruik, of dat ik mijn 12 jaar oude derdehands laptop weer aan de gang kreeg door Kubuntu van Linux te installeren omdat Windows te zwaar werd. Of wanneer het stormt en giet en moeder natuur tekeer hoor gaan en dan natuurlijk wanneer het weer voorjaar wordt en alles weer opbloeit. Tja het zijn simpele dingen, maar veel meer is er niet en zo is het ook goed, op den duur moet je niet meer en dat is ook wat waard.

 2. Marc schreef:

  Overigens: in mijn werkkamer hangen twee A4 tjes aan de deur. Het ene is een tekst die ik jaren geleden al eens heb geschreven getiteld: Wat wil ik nu eigenlijk? Ik lees deze tekstregelmatig en de inhoud geeft wat meer structuur aan mijn leven. Daaronder hangt in het Duits, mijn beroep is Vertaler Duits-Engels, een tekst met zeven vragen, waaronder de vraag die jij hierboven stelt: “‘Waar gaat je hart van zingen?’ (Was bringt mein Herz zum Singen?)

 3. Marc schreef:

  Ik vind het moeilijk in deze tijd om informatie van afleiding of deviatie te onderscheiden. Iets wat mij op dit moment bezighoudt is de uitrol van 5G. Wat zit erachter? Wat is juiste informatie over dit onderwerp en wat is, bedoeld of onbedoeld, misleidende informatie over dit onderwerp?

  Het Agentschap Telecom geeft bijvoorbeeld op haar website aan, dat de proefnemingen die zijn gedaan met 5G allemaal een resultaat binnen de gestelde norm hebben opgeleverd. Kan ik daarvan uitgaan of is 5G inderdaad niets anders dan een controlemechanisme om de groeiende bevolking op aarde in de gaten te kunnen houden? Het wordt verkocht als een toename van bandbreedte, een noodzakelijkheid om moderne communicatie mogelijk te maken.Deze ingenieurs hebben ook recht van spreken, tenslotte is het ook hun gezondheid en die van hun kinderen en kleinkinderen die hiermee gemoeid is.

  Ik wil als burger en als mens geen kastjes om de zoveel honderd meter, die een ongeziene straling uitstralen die mij, mijn medemensen en de dieren en planten kunnen schaden. Persoonlijk vind ik het schandalig dat er geen referendum of volksraadpleging wordt gehouden om uit te vinden of mensen deze ingrijpende maatregelen eigenlijk wel willen.

  Achter dit soort verregaande controlesystemen zitten vooral de five eyes ,een intelligence alliantie tussen Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en daardoor Darpa, de NSA en noem ze maar op. Het interview van Claire Richards bij Age of Truth TV zette mij helemaal aan het denken, zij is een voormalige medewerkster van de VN (WHO) en waarschuwt nu voor de gevaren van 5G.

  Als de informatie eenduidig zou zijn, dan zou het ook makkelijker zijn om je tegen deze ontwikkelingen, die gelijk opgaan met de komst van verregaande artificial intelligence, te verzetten.

  • Willem schreef:

   Denk dat 5G er is om het vermogen van je brein nog verder te blokkeren zodat je veel gaat slikken voor zoete koek, men heeft ook wel door dat een groot deel van de mensheid de laatste 20 jaar te veel is gaan beseffen, de leegloop van de kerken is daar een van.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.