Zondag 31 januari: demonstraties in verschillende Europese steden tegen de lockdown-maatregelen

In verschillende steden in Europa gingen mensen zondag 31 januari de straat op om te protesteren tegen de dictatoriale lockdown-maatregelen. De grootste betoging vond plaats in Wenen waar duizenden het demonstratieverbod trotseerden met een ‘wandeling’ (Spaziergang). Een peloton ME sloot zich bij hen aan.

Wenen (1): Vrede, Vrijheid, geen dictatuur!

Wenen (2): Een peloton van de politie doet de helm af en sluit zich bij de demonstratie aan!

Wenen (3): Dag van de Vrijheid

Vanaf 08:30 in deze video zie je hoe het Onze Vader gebed wordt ingezet tegen een politiemacht die in actie wil komen. Aangrijpende beelden.
“Laat de Liefde heersen!”

Wenen (4): Opmerkelijk en om goed te bestuderen: als het uit de hand dreigt te lopen beschermen demonstranten de politie (41:30)

Berlijn: Vrede, Vrijheid, Merkel moet weg!

Amsterdam: Vreedzaam protest tegen de lockdown-maatregelen uiteengejaagd

Apeldoorn (impressie): Ontspannen en vreedzaam protest

Opmerkelijk was dat burgemeester Heerts van Apeldoorn voorafgaand aan de samenkomst via de pers liet weten “dat demonstreren een grondrecht is.” Ook na afloop herhaalde hij dat nog eens.

Brussel: Snoeihard politie-ingrijpen verhindert een demonstratie: meer dan 400 arrestaties

 

Toevoegin Brussel 1 februari: er was gisteren ook – geslaagd – ludiek protest

Van Peter uit Leuven ontving ik aanvullende beelden van gisteren uit Brussel. Hij wijst er op dat er niet alleen maar gewelddagig politie-optreden was, maar ook vrolijk en ontspannen protest in kleine groepen.
Onder beide video’s volgt zijn verslag van de dag.

Ons verhaal

We zijn een groep mensen van ‘Free The Children’ uit de buurt van Leuven, die het voor de studenten wil opnemen omdat wij vinden dat zij de vergeten groep zijn in heel deze crisis. Via ludieke en positieve acties willen wij een platform zijn voor deze studenten, die toch onze toekomst zijn.

We waren eerst naar het Atomium gereden om ons ongenoegen te uiten over de huidige regering die wij niet verkozen hebben en tegelijk de jeugd en de ondernemers die het nu zo moeilijk hebben een hart onder de riem te steken.
Aan het atomium was er rond 11 u wat politievertoon maar niet zo indrukwekkend. Er was ook weinig volk daar.

Dan kregen we het bericht dat de betoging die officieel was aangekondigd verboden werd, maar dat er een andere samenkomst was aan het Centraal Station op de Kunstberg. Daar zijn we naartoe gereden en rond 12 u was de sfeer daar best gezellig.

Toen we van onze auto naar die locatie wandelden zagen we links en rechts de waterkanonnen staan, en enkel tientallen busjes van de politie. Op de Kunstberg (een soort groot plein) liepen mensen en families vrij rond en hier en daar staken enkel goedbedoelde pamfletten boven de massa uit.

Plotseling zagen we dat de uitgangen van het station, wat uitmondt op de Kunstberg, werden afgesloten en werden we als groep ingesloten door tot op de tanden gewapende politie. Zij begonnen uit alle straten te komen en de groep in te sluiten. Twee rijen politie achter elkaar, een helikopter en drone in de lucht. Aan een kant verschillende politieagenten met honden. Ik schat een kleine 200 betogers en bijna dubbel zoveel politie. Waterkanonnen heb ik daar niet gezien.

Het geluid van die helikopter in zo een gesloten plein was intimiderend. Toch bleven de mensen positief en heel open naar elkaar. Na een uurtje hadden we het bekeken en besloten we met ons vieren terug te keren. Dat mocht niet; we werden niet doorgelaten. Bevel van de chef.

Ondertussen werd er door een politieoverste een jonge vrouw van een muurtje getrokken en op de grond gegooid; zij kreeg enkele schoppen tegen haar rug. Toch bleef iedereen kalm. Wat verder werd er iemand op de grond gegooid en vlogen er 5 politiemannen op. En toch bleven de mensen rustig.

Een vrouw stond op en begon te spreken tot de menigte. Zij bracht haar verhaal heel positief en volwassen ondanks dat haar zaak al maanden gedwongen gesloten was. Studenten van over heel het land voerden dansjes op en spraken de mensen aan om hen te steunen. In het midden van het plein stond een rolstoelpatiënt. Echt een doorsnede van de bevolking.

Ondertussen maakten wij contact met de politieagenten die ook liever thuis bij vrouw en kind waren dan hier in de koude hun medemens moesten bestrijden. Ik draag de agenten die ik gesproken heb een warm hart toe. Hun oversten daarentegen waren degenen die de mensen uitdaagden. Wellicht wil de politie daar naar Europa toe uitpakken dat ze mooi de opgelegde regeltjes volgen en moesten die oversten zich daarom zo profileren.

Toch bleef de massa kalm en na een uur of twee konden wij doorgaan nadat onze ID card werd gefotografeerd en ze een foto van ons aangezicht maakten.

Blijkbaar waren wij een van de enigen die konden doorgaan, want achteraf hoorden we van mensen die er nog waren dat iedereen werd opgepakt en pas rond 21u de gevangenis kon verlaten.

Slotsom: van de betogers uit was er geen geweld, tenzij wat slogans die her en der lucht werden ingeslingerd. De betoging was helemaal niet georkestreerd; het was een bonte mengeling van alle leeftijden, rassen, Frans en Nederlands …

Het demonstreren op een ludieke manier werd toegestaan en ik zag daar ook niemand misbruik van maken.

Ik zag daar ook de MSM met hun cameraploegen en verslaggevers, en in het verhaal dat dan in de MSM kwam werd het geheel geframed als extreem rechts. Wellicht omdat daar een Afrikaans uitziende man met een Vlaamse vlag in beeld kwam: 😊 Een combinatie die normaal al niet extreem rechts kan worden genoemd. 😉

Tot hier mijn verhaal; ik hoop dat je dit ook tegen de andere verhalen kan zetten. En ik benadruk nog eens: ik heb ook ondervonden dat in het zwarte pak van de politieagent ook een mens zit met een hart!

(toevoeging op 4 februari)
Aarhus, Denemarken, 31 januari

 

Gerelateerd

Sitting duck demonstraties zijn precies wat de overheid graag ziet

Museumplein Amsterdam: 17 Januari 2021

We zijn getuige van een gevangenisoproer

Arts uit Maasbree ontvangt bloemenzee

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. A. Boogaart schreef:

  Wat is de bron van dat bericht ik vind het niet in de oostenrijkse media in iedergeval n ander verhaal

  • Fred Teunissen schreef:

   Ik heb het van Twitter. Zie:
   twitter.com/searc…038;f=live
   Het is mij ook opgevallen dat de gevestigde media in Oostenrijk een totaal ander beeld geven. Ze benadrukken het geweld: arrestaties en schermutselingen. Dat gebeurt hier in Nederland trouwens ook. Zal wel in het PR-draaiboek staan….
   Als je de lange live registratie van Ruptly bekijkt – de vierde uit Wenen – dan zie je dat de ’Spaziergang’ van gisteren massaal was, zeer gedecideerd, niet bang en opvallend vreedzaam. Betogers gingen confrontaties uit de weg. Ze bleven lang staan als ze op een kordon stuitten of gingen een zijstraat in. Ze lieten zich niet provoceren door heftige acties van arrestatieteams en beschermden zelfs een kordon ME tegen de (terechte) woede van sommige demonstranten. Er werd dan geroepen” “Wir sind Alle Menschen!”
   Als ik zie hoe ze in Wenen demonstreren, dan denk ik: zo moet het. Daar kunnen we nog veel van leren! Dit is voor iedereen die EN vreedzaam EN massaal wil protesteren materiaal om goed in zich op te nemen.

   • Marije Freeve schreef:

    Maar als ik de politie op dít filmpje zie dan denk ik eveneens:”Zó moet het”…
    www.youtube.com/watch…gGSos_Hwvk

    Groot verschil tussen de politie in Amsterdam en Den Haag en die in Wenen is:
    De Weense politie gebruikt geen wapenstok! Ik vind het bijna grappig om te zien.
    De politie loopt heel goeiig áchter de demonstranten aan die gewoon door de
    politiebarricade zijn heen gebroken…

    Moet je als demonstrant in Amsterdam of Den Haag eens proberen…
    De politie begint er onmiddelijk met wapenstokken op los te meppen,
    of komt met paarden, honden en waterkanonnen…

 2. Dirk Verelst schreef:

  Mooi dit te zien, alleen de mensen die nu nog naar beperkte ziektecijfers verwijzen als reden om tegen de strenge maatregelen te zijn, riskeren straks af te haken als er méér mensen ziek zullen worden. Dat dat ook kinderen zullen zijn zal volop gebruikt worden als emotionele manipulatie.
  Als we de ‘routekaart ijzingwekkend complot’ zoals hier op Transitieweb ook gepost er bij nemen, staat daar:

  Projected COVID-19 mutation and/or co-infection with secondary virus (referred to as COVID-21) leading to a third wave with much higher mortality rate and higher rate of infection. Expected by February 2021.

  8 februari kinderen weer naar school, zendmasten en wifirouters in scholen worden vol open gezet, en we zitten op schema.

  Afwachten en ondertussen de scholen en zendmasten in je buurt giften.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.