Waar willen we heen?

De tweede fase van de Great Reset is begonnen. We gaan een totale economische en maatschappelijke ontwrichting meemaken. De uiteindelijke uitkomst daarvan is ongewis. Daarom is dit een uiterst belangrijk vraag: waar willen we heen?

Een machtsgreep voltrekt zich in fasen. Zo ook de greep naar wereldheerschappij van de bende van Davos. De eerste fase was er een van doodsangst aanjagen en verwarring zaaien. Daardoor konden tal van wetten en maatregelen worden doorgedrukt die anders nooit en te nimmer in overweging genomen zouden zijn.

De huidige explosie van de energieprijzen is een signaal dat we in de tweede fase van deze planning zijn beland. Je voelt het. Je ruikt het. Dit wordt grootschalige chaos. Dat is ook precies de bedoeling van de bende van Davos, want het stelt hem in staat om straks met nog veel verdergaande maatregelen te komen.

En zo ontrolt zich stap voor stap een werelddictatuur.

Nu is dit geenszins een gelopen race. Op cruciale momenten in deze mega-operatie zullen er onverwachte dingen gebeuren. Voor hen en voor ons. Daarom komt het er nu op aan. We moeten goed bij de les zijn.

Twee richtingen

In het verzet tegen de oprukkende dictatuur tekenen zich twee richtingen af: de moord- en brandroepers en de parallelle samelevers.

De moord- en brandroepers zijn degenen die in felle bewoordingen uiting geven aan hun woede en verontwaardiging over de machtsgreep. Ze komen met uitgebreide en rake analyses. Dat is waardevol, maar tegelijkertijd is helemaal niet zo duidelijk waar ze zelf naar toe willen. Naar mijn idee is dat vooral terug naar het ‘oude normaal’. Naar een min of meer liberaal kapitalisme. En daarmee ook terug naar hun eerdere, bevoorrechte posities.
Deze stroming ziet wel heil in het vormen van een tegenmacht via het parlement.

Een veel grotere groep gelooft niet (meer) in deze weg en wil naar een ‘nieuw normaal’, gebaseerd op een circulaire economie en vergaande regionale en lokale autonomie. Ik reken mezelf tot deze richting, maar ik houd mijn hart vast. Ik zie namelijk dat het hier aan geestkracht ontbreekt, aan een eigentijdse morele en spirituele fundering. Het zijn allemaal sympathieke alternatieven, daar niet van. Maar een politiestaat tolereert ze niet. Die dendert er vroeg of laat dwars overheen. En wat dan?

Tweede familie

Ik stel voor dat we een derde factoor in stelling brengen. Een die behoorlijk gewicht inde schaal kan leggen. Ik noem deze factor de tweede familie (zie punt 8 in dit artikel).

Een tweede familie is een groep van pakweg acht tot twaalf volwassenen en hun kinderen die met elkaar een verbond sluiten. De kern van dit verbond is deze gelofte: ‘Wat er ook gebeurt, we slepen elkaar door deze moeilijke periode heen. We steunen elkaar door dik en dun.’

De tweede familie gaat uit van liefde en vertrouwen.

Zo’n sociaal ‘bastion’ is in tijden van chaos broodnodig. Het is de weg om door alle ontwrichting heen naar iets nieuws toe te bewegen. Het maakt zelf al deel uit van dit nieuwe.

De op liefde gebaseerde, tweede familie kan de ruggengraat worden van de samenleving van na de chaos. Zij is immers een knooppunt van verbinding en een krachtige kern van zelfbestuur.

De verzetsbeweging begon twee jaar terug met het symbool van het hart. Daarna is het accent langzaam maar zeker verschoven richting parlement. Het hartsymbool verdween uit het straatbeeld tijdens de demonstraties.

Tweede families brengen dit hart weer terug in de beweging.

tweede familie

Foto: PhotoMIX-Company

Gerelateerd

Vier maanden coronacrisis: een tussenbalans in acht stellingen

Over de spirituele kracht van verzetsbewegingen

Hoe willen we leven?

De Kracht van 8

Wat hangt ons boven het hoofd?

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Gerelateerde artikelen:

2 reacties

  1. Marije Freeve schreef:

    Door verdeeldheid/twee-deling in veel biologische families, zijn “tweede families” inderdaad heel erg broodnodig. We hebben altijd weer licht in de duisternis nodig…

  2. Rolf Henri van Velthoven schreef:

    Helemaal mee eens, Fred. Het zal lastig worden als éénling. Maar toch, de belofte om elkaar te helpen door dik en dun wordt immers gegeven vanuit een eigen sterke individuele kracht, geworteld in de Liefde. En daarin – de liefde – is ook de enige grond te vinden voor een échte, wezenlijke vernieuwing van mens en samenleving !

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.