Sitting duck demonstraties zijn precies wat de overheid graag ziet

Het gaat niet lekker met de demonstraties tegen de lockdowns in ons land. Soms zijn ze al verboden, nog voordat ze zijn begonnen. En soms gaan ze – onder allerlei strikte voorwaarden – door, maar worden dan na enige tijd door provocaties verstoord. Dat moet toch beter kunnen?

Als ik overdenk wat er aan de aanpak niet klopt, dan komt de Engelse term sitting duck in me op. Dat is een eend die stilzit en die je dus gemakkelijk op de korrel kunt nemen. Zo’n dier is kansloos is tegenover de jager. Hoe anders is dat met een flying duck. Die is heel wat moeilijker te raken.

En dit beeld geeft volgens mij precies het kernprobleem van de demonstraties weer.
We zijn sitting ducks.

We gaan naar stilstaande samenkomsten, die gemakkelijk door de ME kunnen worden ingesloten en vervolgens middels provocaties worden verstoord. Mensen worden boos. Dat is precies de bedoeling. En dan gaat het mis.

De oplossing lijkt me duidelijk: on the move! Stoppen met sitting ducks te zijn.

Het falende concept

1. Vooraf voer je uitgebreid overleg met gemeente, politie en GGD. Een soort onderhandeling is dat, die er op gericht is dat je zoveel mogelijk ruimte krijgt.
2. De demonstranten gaan allemaal naar één centraal punt. Een park of plein.
3. Die plek is vooraf al door ME omsingeld, zij het nog niet zo zichtbaar. Na enige tijd komen er provocateurs in actie en rukt de ME op. Of, met een variant:
3a. De overheid stelt vast dat de 1,5 meter niet voldoende in acht wordt genomen en ‘ontbindt’ de bijeenkomst. Ook weer gevolgd door politie-optreden.

Dit is een basisrecept voor samenkomsten met een hoog geweldsrisico.

Moving crowds

Tegenover de sitting-duck-aanpak zouden de organisatoren het concept van moving crowds eens moeten proberen.

De demonstranten moeten dan in beweging zijn. Als de tocht gestopt wordt, moet er elders een kern zijn die wel beweegt. Idealiter bewegen zich in een binnenstad op deze manier zo’n vier of vijf grote groepen. En als dat succesvol gebeurt, kunnen ze tijdens hun tocht ook weer ergens samenkomen.

Lukt dat niet, dan is het ook goed. Dan heb je een paar gelijktijdige, kleinere demonstraties.

Zoiets is moeilijker te stoppen of te verstoren, verwacht ik.
Aan de andere kant misschien ook wat moeilijker te beschermen tegen geconcentreerde acties van provocateurs. Alhoewel de kans op bijval en ondersteuning vanuit het publiek nu vele malen groter is en daar gaat zeker ook een beschermende werking van uit.

Een moving-crowds-aanpak zou er zo uit kunnen zien:
1. Zorg dat het een echte demonstratie is die van A naar B gaat (enkele kilometers). Beweging is van belang, omdat mensen uit diverse delen van een stad zich nu kunnen aansluiten. Evenals voorbijgangers.
2. Accepteer niet dat dit niet wordt toegestaan, want demonstreren is en grondrecht.
3. Zorg voor een stevige, eigen,  goed geïnstrueerde ordedienst, die de deelnemers onderweg beschermt tegen romeo’s en provocateurs.

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten hierover.

Dat veel van die mooie, vreedzame samenkomsten met narigheid eindigen kan ik niet meer goed aanzien.
Misschien kan het niet anders, omdat de overheid zo repressief optreedt.

Maar het is de moeite waard om te proberen de kans daarop te verkleinen.

Geslaagde tocht in Wenen

Ter illustratie volgen hier de beelden van een goed gelukte demonstratie (een echte, die van A naar B ging) in Wenen afgelopen zaterdag 16 januari.

Daar waren tienduizenden mensen in beweging en er is geen geweld geweest.

Planning demonstraties

Een reeks door Michel Reijenga onder de vlag van Nederland in Verzet voorbereide demonstraties is door hem afgeblazen. In plaats daarvan wordt er op die tijd en plaats ‘koffie gedronken’.

Dit zijn de ‘koffie datums’:

zondag 24 januari Eindhoven
zondag 31 januari Apeldoorn
zondag 7 februari Maastricht
zondag 14 februari Utrecht
zondag 21 februari Leeuwarden
zondag 28 februari Den Bosch
Alle deze zondagen ook: Museumplein Amsterdam

Verder zijn aangekondigd ‘officiële’, georganiseerde demonstraties op
zaterdag 30 januari Den Haag (Malieveld),
zondag 14 maart Amsterdam (Dam) ‘Stem nooit meer kabinet Rutte’ en
zondag 21 maart Den Haag (Malieveld) ‘Weg met Halsema’.

Gerelateerd

De koffieclubs zijn het nieuwe actievoeren – Nederland doet komende zondagen een bakkie (DLM Plus)

Rick Kuitems in Gesprek met: Michel Reijinga, Manifestatie 17 januari Museumplein Amsterdam (LNN Media)

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Lieve Melis schreef:

  Een idee om te demonstreren met de auto? Blijf in je auto zitten en rijdt al toeterend door de stad. Politie te paard kan niets uitrichten tegen auto’s. En er kan ook niet gevochten worden.

 2. Cathelijne schreef:

  Waar gaat dit heen, nu de oorlog verklaard is aan mensen die zich nog in een vrij land wanen.
  Op het Museumplein in Amsterdam is een noodbevel uitgevaardigd : verlaat gebied.
  Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen .. dan dooft het licht. Van Randwijk monument.

 3. Cathelijne schreef:

  De gemeente Amsterdam heeft de oorlog verklaard aan demonstranten. Onder het mom van aanwijzingen voor geweld….Er mag nu preventief gefouilleerd worden op het Museumplein !
  Er zullen dus andere wegen gezocht moeten worden voor vredelievende demonstranten, zoals de mensen die naar het van Randwijk monument waren gegaan vandaag om bloemen te leggen en op weg waren naar het Museumplein. Zie op AT 5 :

  www.at5.nl/artik…ranten-weg

  www.at5.nl/artik…fouilleren

  Burgemeester Femke Halsema heeft het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Er zouden aanwijzingen zijn dat er vandaag personen naar het plein komen die wapens hebben en bereid zijn geweld te plegen.

  In andere landen wordt het anders georganiseerd, zie Frankrijk, daar worden marsen met brandende fakkels gehouden door steden tegen de avondklok….

 4. Cathelijne schreef:

  Mee eens Fred dat we meer in beweging kunnen komen ! Daar zijn toch creatieve oplossingen voor te bedenken : dat kan ook door organiseren van wandeltochten op verschillende plekken, kan in de natuur maar ook in grote parken in steden zoals in het Amsterdamse bos, Westerpark etc.
  Dat zal meer weerklank vinden gericht op verdediging van grondrechten, zoals recht op lichamelijke integriteit, en met positieve insteek zoals voor een gezonde leefstijl, voor recht op gifvrije voeding, recht op vrij bewegen en sporten vooral voor kinderen, recht op life onderwijs etc.
  Dat trekt dan denk ik ook meer positieve aandacht en kan ook gediskussieerd worden over vragen als : binnen dit huidige politieke systeem zal niet de verandering te verwachten zijn .. dus dan hoef je ook niet tegen een politicus te gaan ageren.
  Meer focus op op bewustwording zou ik denken zoals bv iets als “lucht je hart cirkels” onderweg bij een kampvuurtje of picknicktafel. Spontaan zal de discussie wel ontstaan,
  Dat trekt positieve aandacht maar daar hoeft het niet alleen om te gaan, want de reguliere media maken er toch een wappie verhaal van waarschijnlijk.
  Iedereen zit zo vol verhalen over wat ze meemaken, ook met vrienden, familie en eigen zorgen over baan etc. Wat dan vaak ook gekoppeld is aan de angst voor ontslag als niet ingestemd wordt met vaccinatie, wat je hoort van mensen die in de zorg werken. Wat ik nu soms meegemaakt heb in een biologische winkel dat mensen met spontaan elkaar in diskussie gaan. Bij zo’n wandeltocht hoeft het dan niet fluisterend te zijn zoals ik laatst in die winkel meemaakte ( grrrr wat voor ervaring.. in wat voor land leven we ? deed me denken aan een vakantie in de 70 er jaren in wat toen nog Oostblok landen heette )
  Bovendien hoor je nu van veel mensen dat ze nu in deze tijd veel meer aan het wandelen gaan, vooral ook met schoolgaande kinderen. Dus dan worden het misschien alternatieve wandelclubs. Veel sporters zijn nu vaak ook de rebellen, die doorgaan met bewegen en van openbare tennisvelden worden weggestuurd door boa’s of de politie. Ook yogadocenten en fitnessinstructeurs zullen dat online zoomen ook wel zat zijn, vooral nu het mooi weer gaat worden. Zoveel mensen die nu niet naar hun sportclub kunnen of fitness.
  Trouwens, als je nu bv naar Utrechtse heuvelrug gaat dan lopen daar ook al mensen ahw in file …. Ik heb gezien bij het Leersumse veld dat boswachters dan met rode linten parkeerplaatsen en delen van het bos afzetten.
  En dan wat de avondklok aangaat ? Van jongeren heb ik gehoord dat ze graag in de avond in groepen door het park willen gaan lopen. Dan heeft het betkenis en worden ze niet door verdeel en heers uit elkaar gespeeld alsof ze een oudere generatie ziek zouden willen maken met feestjes die illegaal worden genoemd. En ik denk dat het toch te bizar is voor woorden dat mensen alleen met een leenhond in de avond de straat op durven.
  Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de handhaving van die avondklok : allemaal met jassen gaan lopen van maaltijdbezorgers ?

 5. Margie schreef:

  Duck duck go… 🐣
  En…een vrolijk liedje 🎶

  youtu.be/dnIIA-6Kts0

 6. rené schreef:

  Heel goed om creatief hiermee om te gaan. Internationaal gaat men hetzelfde te werk, simplelweg omdat ook iedereeen op dezelfde manier demonstreert. Het geweld wordt uitgelokt om de M.E zijn ” werk” te laten doen.
  De affaire Benalla hier in Frankrijk toont duidelijk aan dat het geweld vanuit de politie georganiseerd is. Deze persoonlijke lijfwacht van Macron deed hieraan mee om hetzij als vechtersbaas in vorm te blijven of om zijn sadistische neigingen te botvieren op onschuldige mannen en vrouwen.

  • marianne vd velde schreef:

   Beste iedereen, een demonstratie tegen klinkt niet uitnodigend, noch motiverend en verre van constructief. Op een persoon spelen als Rutte of Halsema is op een persoon in plaats van op een ideaal. Is het een idee om andere thema’s te verzinnen? Vrijheid, verbondenheid, liefde, ondernemerschap, creativiteit, etc

   • Fred Teunissen schreef:

    Eens. Weg met Rutte en Halsema vind ik ook een slechte focus voor de demonstraties.
    Het gaat inderdaad niet om hun persoon, maar om waar ze voor staan.

    Dus wel: weg met de lockdown, de avondklok, de anderhalve meter, de afbraak van de middenstand. En nog zo wat…

    Constructief vind ik het verdedigen van de Grondwet.
    Ik ben van mening dat we a) de huidige Grondwet moeten verdedigen tegen de dictatoriale slopers ervan en b) toe moeten werken naar een betere Grondwet. Daarin kunnen de waarden die je noemt hun plaats krijgen.

    Wat de demonstraties aangaat ben ik – naast het beroep op de Grondrechten – voor het benadrukken van Vrijheid, Zelfbeschikking en Zelfbestuur.
    Hoe je daar mooie leuzen van maakt is een collectief creatief proces.

   • Marije Freeve schreef:

    Ik vind dit een mooi idee van Frank Ruesink.
    Vanmiddag gelezen op zijn facebooktijdlijn:

    ZONDAG 13:30 UUR STIL EN VREDIG BLOEMENPROTEST IN AMSTERDAM

    Het was het begin van de lockdown.
    Samen met de mannen van Voorvrijheid.nu
    moesten we een signaal afgeven.
    Iedereen voelde dat het de verkeerde kant op zou gaan.
    We kozen als locatie voor het Van Randwijkmonument in Amsterdam.
    Dit om een muzikale videoboodschap te maken.
    Voor ons zei deze zin op het monument alles wat wij toen voelden:
    “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen;
    dan dooft het licht”.

    We zijn maanden verder.
    De situatie is alleen maar verslechterd.
    Daarom is het voor ons tijd om terug te keren.
    Terug naar het van Randwijkmomument in het centrum van Amsterdam.
    Dit om hier morgen om 13:30 uur, in een stil protest bloemen neer te leggen.
    Bloemen als steunbetuiging aan alle mensen die wereldwijd lijden onder het regiem van hun machthebbers. Door bij dit indrukwekkende monument morgenmiddag een gigantische bloemenzee te laten onstaan, willen we een signaal afgeven dat we niet rusten totdat iedereen weer in gelijkwaardigheid en vrijheid kan samen leven.
    Met gezonde groet,
    Frank Ruesink

    PS 1: Schroom niet om dit bericht op je eigen pagina te delen.
    PS 2: Het is mijn intentie om na deze bloemlegging in stilte naar het Museumplein te lopen en als het goed voelt, loop dan in alle rust met mij mee.

 7. Wow schreef:

  Dit is een heel goed idee!!!!! On the move

 8. Margriet schreef:

  Ik vindt het een heel goed idee. Ik ga naar Leeuwarden en daar kan je makkelijk en stads tour doen. Een klein rondje Leeuwarden binnenstad en natuurlijk even zingen. Denk niet dat burgemeester Buma het toestaat maar what the heck. Van hem mag niemand wat.

 9. Jack Terrible schreef:

  Via Edwin Wagensveld van Pegida kreeg ik dit berichtje die ik op Twitter zette en nou via deze link. Zaterdagavond van 20.00 tot 22.00 uur op Het Plain in Den Haag een Protest tegen de Avondklok, Edwin schreef op gab.ai dat mensen van huis mogen als ze dit protest bijwonen. Klopt dat? twitter.com/JackT…5039221761

 10. Josephine schreef:

  Ja ik vind dit een heel goed idee want ik vind ook dat we moeten laten zien dat we het er niet mee eens zijn maar ik heb ook geen zin in geweld van politie of wie dan ook.

 11. Willy schreef:

  Ik ben vooral een groot voorstander van een eigen sterke goed geïnstrueerde ordedienst. Sterke mannen die de goedwillende en voor onze vrijheid demonstrerende nensen goed gaan beschermen. Mijns inziens komen er dan veel meer mensen op de been om te demonstreren omdat ze zich dan goed beschermd voelen.

 12. Fien Vrouwe schreef:

  ik denk dat je gelijk hebt, een bewegende groep, niet te dicht op elkaar, met mooie (protest )liederen , die we zelf zingen en eventueel muziekbegeleiding, dat maakt vrolijk of / en niet te luide geluidsboxjes met muziek of een korte duidelijke tekst. niet te schreeuwerig en provocerend. Zo bereik je meer mensen die nog in de angsthypnose zitten. Alleen al het feit dat we samen op straat staan is voor velen (nog )een doorn in het oog! Anders krijg je tegenreactie .
  Kleine of grote “demonstratie ” maakt niet uit , in je eigen regio is het makkelijkst.
  We kunnen ondertussen aan het publiek dat mee gaat lopen of aan de kant staat , flyers of krantjes uitdelen of/en ermee praten.

  • Margie schreef:

   HOI Fien,
   Kalimbo is hier een heel passend muziek instrumentje, makkelijk te maken van een kokosnoot 🐣
   Tijdens de stille mars, Charlie Hebdo in Avignon (2015) speelden vrienden en ik ieder onze kalimbo, het was het enige geluid. Als ik het kan, kan iedereen het…ben zo muzikaal als een pepernoot.

   www.homeonearth.com/magaz…frica-627/

 13. carmenvandorpe schreef:

  In België gebeurt er helemaal niets. Ik vraag me af wanneer men hier eindelijk ook eens wakker wordt???

 14. Levi Patty schreef:

  Een TIP. Om duidelijk aan te tonen dat “ROMEO’S de boel verstoren laat je een drons boven de groep circuleren. Zie je gelijk waar en wanneer ze worden “gedropt” uit de zwarte busjes. Heb je gelijk bewijs van orde verstoorders. De politie zelf. Werkt bij burgers beter als ze het met eigen ogen ZIEN❗️SUCCES❗️

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.