Politiemensen en demonstranten: ga niet in op provocaties!

Op 21 juli (Malieveld) en op 20 augustus (Plein) kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Van beide kanten vonden er provocaties plaats. Het is van groot belang zulke incidenten bij toekomstige acties te voorkomen.

Om te beginnen een persoonlijke noot:
Ik ben de achterkleinzoon van een veldwachter, de kleinzoon van een politieman en de neef van nog weer een andere politieman en de zoon van iemand die doceerde aan een politieschool.

Als iemand kan bevestigen dat politiemensen MENSEN zijn en – ook in moeilijke omstandigheden – met respect en liefde behandeld behoren te worden, dan ben ik het wel.

Daarom gaan de provocaties van de afgelopen weken me aan het hart.

Ik wil hier twee voorbeelden toelichten: het incident met de man met de fiets (op 21 juli in Den Haag) en de acties van de ‘Romeo’s’ (op 20 augustus, ook in Den Haag).

Dit is mogelijk niet wat het lijkt te zijn

De beelden hieronder riepen grote verontwaardiging op. Zo op het oog zonder enige aanleiding valt een agent een fietser van achter aan. De aangevallene reageert furieus en slaat terug met zijn fiets. Althans, dat is wat je ziet gebeuren. Of liever: wat je denkt dat je ziet gebeuren.

Ik was ook direct boos toen ik deze beelden zag. Al vond ik de reactie van de fietser wel wat erg fors en ook al verbaasde ik me overhet feit dat hij zijn fiets als wapen gebruikte. Dit getuigt niet van erg veel liefde voor je fiets….

Gisteren vond ik een mapje met beeldmateriaal van 21 juni dat me door een lezer is toegestuurd. Dit mapje was in alle hectiek ondergesneeuwd geraakt. Wat jammer is, want het zijn uitstekende opnamen (nogmaals dank!).

Er bleek een video-opname in te zitten van dit incident. Met goed geluid. En toen hoorde ik een gedeelte van de woordenwisseling die voorafging aan dit incident.

Een van de omstanders beledigde de agenten met de opmerking dat “over het algemeen de domste mensen bij de politie werken.” Misschien liet de aanvallende agent zich provoceren door deze (of een andere) belediging.

De fietser kan een toevallige voorbijganger zijn die van zichzelf al een kort lontje heeft en furieus reageert omdat hem de doorgang wordt versperd. Daar lijkt het op, want er staan ook anderen die niet verder mogen, waaronder iemand in een scootmobiel.

Maar voor hetzelfde geld is de fietser een ‘Romeo’ in vermomming die de opdracht heeft om geweld uit te lokken.
De manier waarop hij zijn fiets gebruikt als wapen… ik weet het niet…. leer je die vaardigheid misschien tijdens een geweldstraining?

Waar het om gaat: dit is een geweldsincident en zoiets wil je niet. Niet van de kant van de politie, maar zeker ook niet van de kant van het publiek.

Dit is zeker niet wat het lijkt te zijn

Dan de Romeo’s. We hebben hun acties op 21 juni gezien en zagen ze op 20 augustus opnieuw. Op de beelden hieronder zie je zo’n Arrestatie Eenheid die razendsnel en met veel dreiging van geweld op een arrestant afstormt. Of liever: je denkt dat je dit ziet gebeuren.

Het publiek ervaart dit als een aanval op de hele groep en gaat zich direct en masse verdedigen. Binnen een paar seconden wordt de gewelddadige actie van de arrestatie-eenheid beantwoord met tegengeweld.

Dat is een begrijpelijke reactie, maar waarschijnlijk ook precies wat de bedoeling is van deze Romeo-provocaties. Het zijn arrestaties naar de vorm, maar geweldsuitlokkingen naar de inhoud.

Denk eens na. We worden aan alle kanten door camera’s gefilmd en gevolgd. Er is zoiets als gezichtsherkenning. Er is zoiets als mobiele telefonie en tracing van gebruikers. En nog van alles meer.

De politie heeft talloze instrumenten tot zijn beschikking om mensen te identificeren en aan te houden als ze verdacht worden van een strafbaar feit. Het kan een dag later nog. Of een maand later. Zonder cowboy-actie. In alle rust.

“Hallo meneer, we hebben de beelden geanalyseerd. U staat onder verdenking. Wilt u zo vriendelijk zijn met ons mee te gaan voor een goed gesprek?”

De Romeo-eenheden maken zich schuldig aan een strafbare feiten: dit is uitlokking (Artikel 46a Wetboek van Strafrecht) en openlijke geweldpleging (Artikel 141 Wetboek van Strafrecht).

De tweede tweet hieronder laat een close-up zien van deze knokploeg.

Heldinnen

Van een crimineel regiem kun je verwachten dat het uitlokking inzet als middel om protesten de kop in te drukken.

De organisaties van demonstranten moeten hier beter op bedacht zijn en zich inspannen om zulke incidenten te voorkomen. Dat is niet eens zo heel moeilijk.

Punt 1 is voor een stevige ordedienst zorgen.
Een goed voorbeeld is in de onderstaande beelden te zien. Dit was een situatie op 20 augustus waarbij een groep agenten ingesloten dreigt te worden door een groep opgewonden demonstranten. Dat moet voor deze politiemensen een angstige situatie zijn geweest.

Uiteindelijk werden ze beschermd door een aantal vrouwen die zich tussen hen en de demonstranten in opstelden en zo een soort kordon vormden. Zij zijn voor mij de heldinnen van deze dag. Zij doen daar spontaan precies datgene wat een goede ordedienst moet doen: provocaties de kop indrukken (voor videobeelden van dit de-escalerende optreden zie deze video vanaf 6:24).
Opvallend detail: op de foto zie je dat de vrouwen met hun rug naar de politie staan. Van die kant kwam op dat moment blijkbaar nauwelijks dreiging.

Punt 2 is vooraf aan alle deelnemers in ondubbelzinnige bewoordingen duidelijk maken dat geweld, beledigingen en uitlokkingen niet worden getolereerd en dat daartegen zal worden opgetreden. Niet door de politie, maar door de demonstranten zelf.
Vrouwen beschermen agenten in het nauw

Voorzichtigheid

Terug naar het begin van dit betoog. Terug naar mijn familie en de persoonlijke noot.
Mijn vader waarschuwde me regelmatig voor het te snel trekken van conclusies. “Let maar op,” zei hij dan, “als je wat dieper graaft en meer details ziet, dan zit het bijna altijd net een beetje anders dan je dacht.”

Met korte videofragmenten op sociale media, op nieuwssites, blogs en het NOS Journaal moet je erg voorzichtig zijn, want de context ontbreekt daar. Meestal gebeurt er in werkelijkheid iets dat net een beetje anders is dan je op het eerste gezicht denkt.

Gerelateerd

Er bestaat zoiets als het recht op zelfverdediging

Corona-maatregelen worden stap voor stap onmenselijker. Waar ligt voor jou de grens?

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Margie schreef:

    Niets is wat het lijkt…

  2. Tjeerd de Haan schreef:

    Hier meer is meer informatie over die politietaktieken: blikopnosjournaal.blogspot.com/2020/…-fake.html

  3. Lauri Fransen schreef:

    Goed artikel! Ik herinner me ook beelden van het zgn. “bloemenmeisje”bij de eerste demonstratie in Den Haag. ( op 21 juni?) Dat meisje zag er helemaal niet lief uit, maar erg provocerend. Een knokploeg stond achter haar om tegen de politie in te gaan zogenaamd om haar te verdedigen. Ik had er meteen een vreemd gevoel bij, zo van “hier klopt iets niet”. Later kwamen er berichten dat zij ook een infiltrante was ( van de politie?). Een ordedienst van de demonstranten lijkt me een uitstekend idee.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.