Oud-militairen lichten actie op 2 januari in Amsterdam toe

In een persbericht reageren de oud-militairen van In het gelid voor Vrijheid op de commotie en het geweld tijdens de manifestatie op het Museumplein van afgelopen zondag. We geven de inhoud van dit persbericht hieronder onverkort weer.

Oud-militairen 2 januari 2022

Oud-militairen verdedigen demonstranten tegen politiegeweld

Persbericht: ORGANISATIE OUD-MILITAIREN REAGEERT OP DE ONTSTANE COMMOTIE EN TOEGEPAST GEWELD TIJDENS DE BIJEENKOMST OP HET MUSEUMPLEIN, AMSTERDAM, ZONDAG 2 JANUARI JL.

Januari 05, 2022

Waarom dit persbericht?

In de landelijke pers en andere media worden de deelnemende oud-militairen in een onware en negatieve hoedanigheid zonder wederhoor weergegeven in kranten en praatprogramma’s. Ten behoeve van de reputatie van deze oud-militairen, maar ook ten behoeve van het journalistieke principe van wederhoor
ontvangt u dit persbericht.

Er hebben vele misleidende en voor oud-militairen en veteranen pijnlijke berichten de ronde gedaan, ook (of vooral) bij de landelijke dagbladen. Geen van deze kranten heeft contact met ons gezocht. De term
‘veteranen’ hebben wij nooit zo genoemd (oud-militairen en veteranen), maar zo is deze naam door anderen naar buiten gebracht. We hebben ook altijd getracht dit 1 op1 te corrigeren, maar in de volksmond is deze omschrijving van veteranen blijven rondzingen en de pers en andere instanties hebben deze omschrijving iedere keer zo gebruikt zonder ooit met ons daarover in gesprek te gaan.

Achtergrond

Afgelopen zondag 2 januari 2022 zijn er, ondanks een last-minute verbod van de burgemeester van Amsterdam, een zeer groot aantal mensen naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. De burgemeester had de door SVN georganiseerde manifestatie, om haar moverende redenen afgelast. De groep oud-militairen met in haar gelederen ook vele veteranen, begeleiden doorgaans demonstraties op verzoek van de organisatie(s) met het doel mensen bij elkaar te houden en naar partijen in het uiterste geval, een de-escalerende rol te vervullen.

Hoewel dit feitelijk een politietaak is, is het duidelijk geworden de afgelopen twee jaar, dat demonstranten nog maar weinig vertrouwen hebben in dat taakaspect van de politie, iets dat vreemd genoeg minder het geval is wanneer de politie zich gewoon onder de mensen begeeft en geen aanzet geeft tot een geweldsspiraal, die meestal bij de inzet van de Mobiele Eenheid wel tot uiting komt.

Situatie

Afgelopen zondag ging het helaas weer mis. Zoals iedereen heeft kunnen waarnemen was er een doelgerichte actie opgezet om leden van deze hechte groep oud-militairen, ondanks hun de-escalerende optreden, te arresteren. Dit gebeurde via de inzet van de Arrestatie Eenheden (AE) en de inzet van Mobiele Eenheden (ME).

De aanwezige mensen, inmiddels duizenden, werden opgeroepen om het Museumplein te verlaten, de oprukkende ME, met paarden en waterkannonnen bewogen zich van het Rijksmuseum gezien, richting concertgebouw/van Baerlestraat, hiermee de mensenmassa dwingend zich in diezelfde richting te begeven, waar zij vervolgens in een fuik terecht kwamen en waar een blokkade van ME, politie en AE stond opgesteld met honden-begeleiders die onmogelijk de stroom van mensen zou kunnen tegenhouden.

Daarbij sloegen de ME en AE in paniek wild om zich heen waarbij rake klappen vielen die resulteerden in diverse hoofdwonden, zware kneuzingen en botbreuken. De heftig naar alles slaande ME en AE, waaronder ook de BE van KMAR, hebben zich niet van hun beste kant laten zien.

Onze contactpersoon naar de politie en naar de organisatoren toe is UNPROFOR Support Command Dutchbat II en Dutchbat III veteraan Raf Jansen. Hij was afgelopen zondag kennelijk het doelwit die in ieder geval aangehouden scheen te moeten worden.

Er is op het ruim aanwezige beeldmateriaal te zien dat dit niet lukte, tot twee keer toe, bij de derde poging was de overmacht aan AE en ME dusdanig groot, dat hij alsnog werd opgepakt en afgevoerd naar een cellencomplex in de Bijlmer. De aanklacht, welke schijnbaar niet in persoon tot hem gericht was en hem werd medegedeeld luidde: Obstructie. Raf Jansen is echter na 6 uur weer vrijgelaten.

Twee andere oud-militairen zijn afgelopen zondag ook aangehouden, waarbij vermeld kan worden dat afgelopen maandag 1 van deze 2 ook weer is vrijgelaten. Onze 3e oud-militair zit helaas op dit moment van schrijven nog vast.

Vaststelling

In de media reageren diverse mensen die ‘iets’ van onze vreedzame aanwezigheid vinden. Waaronder politici, burgemeesters en hoofdcommissarissen van politie. Deze lieden hebben al eerdere pogingen ondernomen om ons weg te zetten als nep-veteranen en nep-militairen. Ten onrechte wordt er vaak gesuggereerd dat wij (alle) veteranen vertegenwoordigen. Wij zijn een relatief kleine actieve
groep met een stille(re) achterban van vele oud-militairen.

Wij zijn op verzoek aanwezig op demonstraties ten behoeve van de vrede en veiligheid van de deelnemers die hoofdzakelijk bestaan uit bezorgde burgers uit alle lagen en leeftijden van onze bevolking en die opkomen voor onze grondrechten. Wij voelen ons geroepen dit te moeten doen, om diezelfde redenen die ons hebben bewogen namens Nederland in oorlogsgebieden op vredesmissies te gaan, de
afgelopen vijftig jaar.

Met de voorzitter van het Veteranen Platform(VP), Lgen bd Hans van Griensven, hebben wij een dialoog gevoerd en uitgelegd wie we zijn, waarom wij er zijn en wat ons heeft bewogen om de vrijheid voor eenieder te moeten waarborgen.

Hoewel hij het niet met alles eens is, geeft hij wel aan dat hij er is voor alle veteranen, ook de veteranen die zich in onze groep bevinden. Ook wij zijn veteranen volgens de Veteranen Wet en ook daar heeft het Veteranen Instituut, waaronder het VP valt, een zorgplicht. Wij zijn eerder geïnformeerd dat er druk was uitgeoefend door hoge ambtenaren op het Veteranen Platform om zich van ons te distantiëren.

Wij verbazen ons over het feit dat de politiek zich wederom publiek uitspreekt over oud-militairen en veteranen die zich inzetten voor de vrijheid en de naleving van de grondwet.

Missie

Militairen die handelen vanuit dienstbaarheid naar het volk, zullen begrijpen dat wij ons ook, wanneer wij niet langer werkzaam zijn voor de overheid, nog steeds verbonden voelen met die missie. En zeker als het de veiligheid van onze kinderen, ouders, broers en zussen in ons eigen land betreft.

Wilt u meer weten over onze missie bezoek dan onze website:
In het gelid voor vrijheid.nl.

Kleding/Tenue

Iedereen bij ons is oud-militair en is herkenbaar aan de IHGVV Patch. Wij dragen geen volledig uniform, maar hebben er vanwege onze neutrale rol voor gekozen zowel ons burgerschap als ons militaire verleden zichtbaar te profileren. Het maakt aan politie en demonstranten duidelijk dat wij niet mee demonstreren en het maakt de manier waarop wij verenigd optreden duidelijk.

Het tenue wat we daarbij dragen is een donkere broek, (verwijzend naar het burger zijn), een GVT-jas (verwijzend naar ons militair verleden) en de baret (behorende bij het onderdeel waarbij we gediend en verdiend hebben). Ook onze leden zijn een afspiegeling van de maatschappij.

Heeft u naar aanleiding van dit persbericht vragen en/of opmerkingen dan kunt u
ons rechtstreeks benaderen. Wij staan u graag te woord en zijn beschikbaar voor
een interview of verdiepend gesprek.

-Einde bericht-

info@inhetgelidvoorvrijheid.nl
https://inhetgelidvoorvrijheid.nl

Dit persbericht is eveneens gepubliceerd op DLM Plus.

Gerelateerd

“Er wordt op ze gejaagd” – interview met vrouw van op 2 januari gearresteerde oud-militair (vanaf 12:25)

Opnamen van PNN van de gebeurtenissen in de ‘fuik’ tussen Museumplein en van Baerlestraat.

PNN registratie van vrijlating twee oud-militairen 

n heel Europa massale, emotioneel geladen protesten tegen verplichte vaccinatie en coronapas (2)

 

 

Oud-militairen 2 januari 2022

Oud-militairen vormen een cordon tussen de ME en de demonstranten – opname PNN

“Politiegeweld demo Amsterdam bewuste actie” | De Andere Krant Podcast #13

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. ij. werkhoven schreef:

  mijn grote bewondering ook voor deze oud-militairen en of veteranen. Ze staat er wèl, vooraan wijdbeens een heel duidelijk gebaar ter bescherming voor de burgers.
  De politie/ME tegenover de burgers. Hoe kun je in godesnaam nog bij de politie willen werken. Dit klopt allemaal voor geen meter meer. Wat zit hier allemaal achter??
  Ik ben 78 jaar in WO2 geboren, en heb vele verhalen gehoord hoe het er aan toe ging, toen. Mijn vader zat in het verzet.
  Als deze (valse)beweging zo doorgaat, dan zal het mij niet verbazen dat er ondergronds verder iets gaat, wat we, burgers, niet (zouden) willen. Het lijkt of de kant van de macht, Bestuurders en Politie, uitvoerders van een (valse) macht iets willen uitlokken…
  Hoe ziet de agenda eruit???? Laten we het daar eens overhebben, hoeveel inspraak hebben burgers nog????
  IJ.W.

 2. Duizendstra M.J. schreef:

  Politie had de opdracht om geweld uit te lokken en zo de mensen op te fokken. Dit is absoluut niet gelukt door de inzet van de veteranen, die altijd voorop lopen om de vrede te bewaren. Juist deze mensen hebben nu de klappen gekregen en zijn er een paar, zonder reden in hun kraag gegrepen. Alleen maar om te proberen deze groep te breken zodat zij bij de volgende demonstratie niet meer hun nek uit steken. Maar hierbij zijn ze schijnbaar vergeten dat deze mensen er juist staan om escalatie tegen te gaan. Mijn complimenten voor al die veteranen die er elke keer weer voor ons burgers staan. Dank aan allen.

 3. Dirk Immerzeel schreef:

  Een goed en duidelijk verhaal waarop jullie , wat mij betreft , de twijfel in jullie voordeel is omgeslagen in positieve zin.

 4. Margie schreef:

  Alle corruptie uitroeien is onze missie nr 1. Het komt er aan.

  Zoomgesprek met president van ECIPS

  Per decreet opgericht met steun van defensie en niet met corrupte overheidsfunctionarissen die betaling vragen voor lobbyen.

  Over excessief politiegeweld en gevaarlijke veiligheidsontwikkelingen in Europa.

  youtu.be/oOajPVxkSyE

  Read also the description…

 5. Clemens schreef:

  Helden zijn het, onze oud-militairen!!!🙏

 6. Gerda schreef:

  Fijn dat jullie er zijn. Rechten van de mens, zowel in Nederland als daarbuiten zijn zeer belangrijk. Fijn dat jullie deze rechten in vrede bewaken.

 7. Gerard van der Velden schreef:

  Ik ben blij met deze verklaring en dat was hard nodig ook.

  Als ik zie wat b.v. het Parool er van heeft gemaakt, is dat het klakkeloos overnemen van het bericht dat de politie zelf naar de media heeft gestuurd. Daar is geen journalist aan te pas gekomen.
  www.parool.nl/amste…ogle.nl%2F

  Jan Struijs doet er vervolgens nog een schepje bovenop.
  youtu.be/DGPI9tpG2xU

  Deze voorzitter van de Nederlandse Politiebond, heeft wel een heel andere visie op het gebeuren dan wij op de beelden van de “echte media” hebben gezien.
  De vraag is natuurlijk of deze man liegt of een selectief geheugen heeft.
  De demonstranten hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie het Museumplein te verlaten. Zij liepen vervolgens bewust of onbewust in een fuik waarna niemand meer voor of achteruit kon. Vervolgens zie je dat het arrestatieteam begint met meppen. Tot aan dat moment was het rustig. Wat er daarna gebeurde is met geen pen te beschrijven. Disproportioneel geweld tegen ongewapende burgers.
  Als je dan als WNL alleen het resultaat laat zien, waarvan de politie zelf de oorzaak is, maak je je als media schuldig aan het verspreiden van desinformatie.
  Het zou de heer Struijs overigens sieren als hij zijn excuses zou aanbieden aan de vreedzame demonstranten.
  Wat het verbod betreft waar hij alles mee probeert schoon te praten; was het niet burgemeester Halsema zelf die op TV verklaarde dat aan het recht op demonstratie niet getornd kan worden?
  Nog even een prangende vraag. Wie is verantwoordelijk geweest voor de pallet met stenen op de route?
  Er is natuurlijk wel een manier om te laten zien dat we klaar zijn met dit geweld. Kom op 16 januari met 100.000 man vredig koffie drinken op het Museumplein.
  Onze oud militairen kunnen we daar dan tevens bedanken voor de heldenrol die zij op 2 januari hebben vervuld.

 8. Peter hopster schreef:

  Hulde aan de oud- militairen en veteranen. Hetgeen pertinent niet van de laffe politie en ME gezegd kann worden.

 9. Tamarinde schreef:

  Chapeau voor deze oud militairen en veteranen. Wij als burger zijn zo blij met jullie. Wij die in staat zijn te zien in welk onrecht de wereld is terecht gekomen, staan achter jullie en zullen jullie verdedigen met woord en geschrift, zoals jullie ons fysiek verdedigen en beschermen..

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.