Laten we het eens stevig over de Grondwet hebben

Op 15 september is er een nieuwe bundeling van verzetsgroepen gepresenteerd. Speerpunten daarvan: RIVM, Kabinet en media. Ik vind dit een onverteerbaar tam programma. Waar blijft 5G in relatie tot ‘corona’? En – zo mogelijk nog belangrijker – waar blijft de staatsrechtelijke kant van deze crisis? Waar blijft de verdediging van de Grondwet?

Als de noodwet zo dadelijk wordt aangenomen door Eerste en Tweede Kamer dan verliest deze regering definitief zijn legitimiteit. Ik heb daar op TransitieWeb vaker over geschreven (zie onder meer hier en hier).

Als de spoedwet wordt uitgesteld en de noodverordeningen die nu van kracht zijn verlengd of vernieuwd worden dan geldt precies hetzelfde.

In beide varianten wordt de Grondwet op essentiële punten buiten werking gesteld en daardoor ontstaat er een constitutionele crisis.

We moeten het dus over de Grondwet hebben.

Constitutionele toetsing

Helaas hebben we in ons land geen Constitutioneel Hof dat wetten, regelgevingen en regeringsbesluiten toetst aan de Grondwet.

In Artikel 120 van de Grondwet staat zelfs expliciet dat de rechter zich niet mag buigen over dergelijke vragen. In ons land moeten de Eerste en Tweede Kamer dat doen. En als de Staten Generaal dit nalaten, zoals nu het geval is, ontstaat er een constitutionele crisis.

De Grondwet zelf zegt niks over wat er in zo’n geval moet gebeuren. Een crisis waarbij de volksvertegenwoordiging het volk in de verste verte niet meer vertegenwoordigt en zelfs steun geeft aan een offensief tegen het volk is domweg niet voorzien.

Hoe anders is dit in de Duitse Grondwet. Artikel 20 lid 4 is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar:

“Gegen jeden, der es unternimmt, diese Ordnung zu beseitigen, haben alle Deutschen das Recht zum Widerstand, wenn andere Abhilfe nicht möglich ist.”

Vertaling:
‘Alle Duitsers hebben het recht zich te verzetten tegen een ieder die ertoe overgaat om deze Grondwet buiten werking te stellen, als niks anders meer helpt.’

Wat nu?

Wat kunnen we doen in deze situatie zonder precedent?

Dit is op dit moment mijn idee daarover:

1. We baseren ons op de huidige Grondwet, verdedigen die en verbeteren die op sommige punten (net als de Duitsers doen). Laten we dit de geactualiseerde Grondwet of de Overgangsgrondwet noemen.

2. Bij deze geactualiseerde Grondwet sluiten allen zich allen aan die de legitimiteit van het huidige regiem niet (meer) erkennen. Dat wordt dan een bundeling van verzet met een krachtig politieke fundament. Zo’n verzet heeft tanden om van zich af te bijten.

3. Op basis van de geactualiseerde Grondwet wordt een nieuw rechtssysteem voorbereid. Als de tijd daar is zullen de coupplegers en hun handlangers zich binnen dit nieuwe rechtssysteem moeten verantwoorden voor hun criminele acties.

4. Parallel hieraan wordt er aan de totstandkoming van een Nieuwe Grondwet gewerkt waarin de zeggenschap van de bevolking in vormen van directe democratie gestalte krijgt.

Dit vierde punt is cruciaal. De huidige Grondwet rammelt. Dat is geen reden om hem maar overboord te gooien. Het is een reden om hem – in eerste instantie, dus in de overgangsfase – op onderdelen te verbeteren. Daarna kan er een fundamenteler grondwetsherziening plaatsvinden.

We moeten dus stevig gaan praten over en schrijven aan een Nieuwe Grondwet.

Overgangsregering in Duitsland?Nieuwe Grondwet in Duitsland

In Duitsland is de Grondwet ‘in verzetskringen’ momenteel met afstand het centrale punt van aandacht.

Bij onze oppositionele oosterburen vinden momenteel de voorbereidingen plaats voor een nieuwe grote bijeenkomst in Berlijn op vrijdag 2 oktober.

Als ik het goed begrijp zien de organisatoren deze samenkomst als een grondwetgevende vergadering en wordt er op die dag ter plekke – op de Bundestagswiese – een overgangsregering geproclameerd. Deze overgangsregering zal dan nieuwe verkiezingen uischrijven.

Het staat er echt.

Als deze proclamatie op 2 oktober daadwerkelijk plaatsvindt, dan is ook dat een gebeurtenis zonder precedent.

Nieuwe Grondwet in Duitsland

Nieuwe Grondwet in Duitsland

Toevoeging 3 november
Toespraak van Anselm Lenz (redacteur Demokratischer Wiederstand) op 31 oktober in Osnabrück

Illustratie op Home: Pixabay, Kranich17

Gerelateerd

Klein dossier SPOEDWET – een selectie van artikelen en video’s uit onafhankelijke bron

Vrijdag 4 september vanaf 10:00 demonstratie in Den Haag: Stop de spoedwet! Red de Grondwet!

In tal van Duitse steden is gedemonstreerd tegen de lockdown en voor de Grondwet

Nog een keer de Spoedwet, Noodwet of Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. Tjeerd de Haan schreef:

  David Icke in Londen Trafalgar Square afgelopen zaterdag:

 2. Tjeerd de Haan schreef:

  Fred, je artikel is uitstekend doordacht en van groot belang. We moeten gaan nadenken over een nieuwe democratische staatsorde omdat het nieuwe normaal niet meer gaat verdwijnen als we blijven meedoen aan verkiezingen van het huidige staatsbestel die dit alleen maar verder bestendigen. We zullen verder ook /deels) onze internationale verdragen moeten opzeggen en uit de VN en uit de EU/NATO en andere samenwerkingsverbanden van de wereldelite moeten stappen. Ik zou kiezen voor een Zwitserse neutrale model met burgerreferenda over alle belangrijke staatszaken.

 3. Tjeerd de Haan schreef:

  www.youtube.com/watch…-CZWF0rpfg De Duitse arts Heiko Schoening van Internationale artsen tegen de corona maffia uit Hamburg werd gisteren in Londen gearresteerd

 4. shaloo schreef:

  inkagastvrouwIneke Kaptein
  26 september 2020 om 17:19

  hartelijk dank voor deze uiterst belangrijke informatie

 5. Levi Patty schreef:

  Waar veel Nederlanders zich nog niet realiseren is dat het in feite 1 voor 12 is. Alles wat we tot nu gewend zijn kan met het aannemen van de Spoedwet van de een op de andere dag weg zijn. Wat dat betreft moeten we een voorbeeld nemen aan de Duitsers. Ik hoor en lees ook nog zoveel reacties dat het niet zo hard zal lopen met de Spoedwet. Als je er niet in verdiept is het niets anders dan, “hoop doet leven”. Maar dit heeft niets te maken met iets dat over waait. Dit is door mensen bedacht die al jaren mee bezig zijn. En niet iets van de laatste tijd met de CORONA VIRUS. Deze hebben ze alleen gebruikt om een aanzet te geven tot een wereldwijd Lock Down. Maar het uiteindelijke doel is de Intelligente Lock Down door gebruik te maken van de vaccinatie! Dus bij deze sluit ik mij bij jullie aan om de berichten te verspreiden en een voorbeeld te nemen aan de Duitsers. Hier in Nederland heb je nog te veel splinter bewegingen met iets van overlap in hun doelstelling. De Roverheid krijgt het benauwd wanneer er op groot schaal en wel landelijk geprotesteerd wordt met goed onderbouwde argumenten!

 6. Tjeerd de Haan schreef:

  In Nederland is alleen gecontroleerde (buitenparlementaire) oppositie in tegenstelling tot Duitsland waar een brede democratische volksbeweging is ontstaan die niet meer te stoppen zal blijken te zijn. Duitsland wordt hopelijk een voorbeeld voor vrijheidsstrijders in alle andere landen die de overduidelijke WHO corona psyop willen stoppen en de daders voor volkstribunalen willen brengen.

  • Margie schreef:

   Als er 1 land over de dam is…volgen er meer

   • Tjeerd de Haan schreef:

    Een tweede lockdown kan natuurlijk nog roet in het eten gooien, Ik verwacht in Duitsland binnen een week een tweede beperkte lockdown eigenlijk. Alle overheden hebben ineens haast, Wordt de druk te groot?
    De vrijheid moet weer ingesnoerd worden. Ik ga er vanuit dat de nieuwe wereldorde al vanaf maart is ingezet en verder uitgebreid wordt de komende jaren. Daarom is dit artikel is zeer to the point. En inderdaad 5G moet ook een speerpunt van verzet zijn..

 7. Wilfred schreef:

  Vandaag was ik zeer verbaasd, Sven Hulleman in Utrecht mocht verkondigen,
  “We hebben geen onafhankelijke rechtspraak”
  Stuitend!

  youtu.be/dm-uB5Wk98Q

  • Antonius schreef:

   Huh??? Verbaasd, is er dan nog wel onafhankelijke rechtspraak dan??? Waar dan??? MH17 proces??? Ook zo’n mooi voorbeeld, rechter Hendrik S.??? De zaak Wilders??? Het is treurig inderdaad, maar de rechtspreek is voorbij, wen er maar aan . . . kan m.i. toch beter kromspraak heten inmiddels.

 8. Ter info. pieceofmindful.com/2020/…human-dna/
  Het lijkt erop dat Homo Sapiens altijd al C-19 in chromosoom 8 bij zich draagt. De test test daarop….

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.