Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

Op steeds schaamtelozer wijze maken Google, Facbook, Twitter en Instagram voor ons uit wat ‘goede’ en wat ‘verkeerde’ informatie is. De ‘verkeerde’ informatie wordt moeilijk vindbaar gemaakt of weggefilterd.

Deze censuur wordt Orwelliaans gepresenteerd als een dienst aan de consument. Dit bijvoorbeeld is de kop boven een bericht op het blog van Twitter op 15 mei:internetcensuurWat een dienstverlening is dit!
Wij gaan je helpen. De wereld is voor jou te ingewikkeld geworden. Er is zoveel onzin in omloop… Wij vertellen je wel wat waar is en wat niet. Jij kunt dat niet beoordelen, want daar heb je deskundigen voor nodig. En hier komt het goede nieuws: wij hebben die voor jou aan het werk gezet. Dat is mooi toch? Iets om dankbaar voor te zijn toch?

Op Nu.nl zien we wat er achter deze ‘voorlichtingscampagne’ schuilt: vaccinatiedwang (‘Twitter neemt maatregelen tegen nepnieuws over vaccinaties’).

Een federatief internetActivityPub

Het antwoord hierop moet naar mijn idee tweeledig zijn: een nieuw decentraal internet zonder corporate Big Brothers enerzijds en ouderwetse papieren informatiedragers (pamfletten, boekjes en boeken) anderzijds. Dat is een combinatie waar de censoren hun tanden op stuk gaan bijten.

Voor dit nieuwe internet is een decentrale standaard ontwikkeld: ActivityPub. Daarmee kunnen servers met elkaar inhouden uitwisselen. Dat kan tekst zijn, maar ook video en andere content. Dit uitwisselen wordt federation genoemd.

Nieuw: Mastodon

Op basis van ActivityPub (en ook andere standaarden) is er de afgelopen jaren door tal van vrijwilligers gewerkt aan de bouw van decentrale alternatieven voor Facebook, Twitter en andere social media. Samen vormen ze een nieuw geheel dat wordt aangeduid als het Fediversum: een interactieve wolk van nieuwe, decentrale social media.

Een van de meest veelbelovende applicaties op basis van ActivityPub luistert naar de naam Mastodon. Dat is een Twitterachtige communicatietool die qua interface sterk lijkt op Tweetdeck. Je kunt er mee microbloggen, met een dubbele hoeveelheid tekens vergeleken met Twitter, namelijk 500.

De ontwikkelaar van Mastodon combineerde diverse soorten software tot een nieuw geheel dat geen controlerend centrum heeft, niet verkocht kan worden, geen reclame bevat, geen informatie over gebruikers doorverkoopt en niet inhoudelijk kan worden ‘bijgestuurd’ door overheidsinstanties. Mastodon is open source software.

Afgelopen week heb ik voor TransitieWeb een account aangemaakt op Mastodon: @transitieweb@mastodon.nl. Van iedere nieuwe posting komt er voortaan ook een microbericht (een ’toot’ genaamd) in het federatieve universum.

Oud: print

Hoe veelbelovend deze ontwikkeling ook is, mijn inschatting is dat een flink stuk van het antwoord op de internetcensuur – althans de komende jaren – van de zijde van de ‘papieren media’ zal komen. Er is immers aanlooptijd mee gemoeid voordat de nieuwe media gerijpt zijn en voldoende gebruikers aan zich hebben gebonden.

In die tijd hebben we ‘print’ nodig, want fysieke boeken kun je niet met software uit het publieke domein wegfilteren en ze verbieden is grondwettelijk lastig. De distributie ervan kan belemmerd worden, dat zeker, maar daar zijn workarounds voor te bedenken. Creativiteit genoeg in het Fediversum.

Uitdaging: samenwerking

Minstens zo belangrijk als een goede combinatie van nieuwe en oude communicatietechnieken is de samenwerking van creatieve vrijdenkers (bloggers, vloggers, schrijvers, filmers, musici, dichters, organisatoren van evenementen) die de inhoud van deze federatieve wolk zullen vormgeven.

Het komt nu op deze samenwerking aan. Alles staat of valt met onze bereidheid om het grote goed van het nieuwe internet voorop te stellen en oude wissewasjes te vergeten.

Eerlijk nieuws zonder censuur

 

Eerlijk nieuws zonder censuur

Over onafhankelijke, decentrale social media schreven Alexander en Silvia Belgraver een heerlijk beknopt en toegankelijk boekje: Eerlijk nieuws zonder censuur. Het vat uitstekend samen wat er mis is met de reguliere media en wijst de weg uit dit moeras richting het nieuwe Fediversum.

Door de aanschaf ervan draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe decentrale social media.


Meer informatie:

Fediversum.nl

Platform Bewuste Media

Korte video-uitleg over Mastodon (2:16)

Prima langere uitleg over Mastodon: Distributed social media – Mastodon & Fediverse Explained (6:47)

Gerelateerd:

Ik heb mijn abonnement op Spotify opgezegd en ik koop geen nieuwe Macbook meer

Alternatieve nieuwssites zijn kwetsbaar

Zie ook: CENSUUR neemt stapsgewijs steeds meer toe – video door Rob Vellekoop 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Nick schreef:

    Is er een alternatief voor een laptop? Mijn huidige is van 2007. Iemand een tip?

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.