‘Hang een handdoek uit het raam als teken van protest tegen de lockdown’

Het idee is begin april in Duitsland gelanceerd door Andreas Popp en Eva Hermann. Ze noemen het de Friedliche Handtuch-Revolution (de Vreedzame Handdoek-Revolutie).

Hun oproep heeft in verschillende landen navolging gekregen, zoals te zien is op het Telegram-kanaal van Eva Hartmann. Daar staan 1457 foto’s van deelnemers aan de actie.

Inmiddels hangen er op een paar plaatsen in Nederland ook handdoeken uit het raam.
Misschien is deze actie ook voor ons land wel het overwegen waard.

Driebergen

De V van Vrijheid

Voordeel: je ziet dat je niet alleen bent. Dat er overal om je heen mensen zijn die er net zo over denken, maar nu weet je niet wie dat zijn. Gelijkgestemden kunnen elkaar zo herkennen en in contact met elkaar komen.

Een voordeel is ook dat je niet de straat op hoeft en geen lockdown-regels hoeft te overtreden om te protesteren.

Een voordeel is verder dat je met buren en bekenden in gesprek kunt raken over de lockdown en je standpunt kunt toelichten.

Je eigen symbool

Een voordeel is ook dat je iets op die handdoek kunt tekenen of schrijven. Een symbool of een leter. Sommigen zullen er een Q op willen zetten (van QAnon). Anderen de V van Vrijheid.

Een nadeel is dat ook de overheid en fanatieke voorstanders van de lockdown zien dat je een tegenstander bent. Ze kunnen je nu registreren. En fanatici kunnen vervelend gaan doen.

Een nadeel vind ik verder dat er – onbewust – problematische associaties een rol kunnen spelen. Zoals ‘je handdoek in de ring gooien’ (opgeven). De handdoek moet hoe dan ook een kleurtje hebben want een witte handdoek uit het raam is een symbool voor overgave.

Wat dat betreft zou een raamposter (zoals bij verkiezingen) misschien beter zijn.

Drunen

Aan de andere kant: een handdoek geeft er een persoonlijk tintje aan. Het is jouw eigen handdoek met de kleur en (eventueel) tekst of afbeelding die jij kiest. Als die creativiteit loskomt, kunnen er mooie dingen ontstaan (zoals op de foto rechts met drie vogels).

Wat vind jij van het idee? Doen?

Gerelateerd

Wereldwijd groeiend protest tegen de lockdown (2)

Wereldwijd groeiend protest tegen de lockdown

Wereldwijd protest tegen de lockdown begint op gang te komen

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht.

Ook handig: maak met je mobiele telefoon een foto van je computerscherm en post daarna de foto. Of, als je mobiel internet gebruikt, maak dan een schermafdruk en stuur die rond met een omschrijving van de bron, maar niet met de link.

Loop je toch nog tegen problemen op? Laat het me weten!

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Sonja schreef:

  Hoe langer je wacht met actie, hoe moeilijker het wordt en hoe vervelender de consequenties kunnen zijn. Als je bang bent dat de overheid ziet dat je tegen de maatregelen bent, kun je nooit iets ondernemen om de situatie te verbeteren. Niets doen is daarom wat mij betreft geen optie, omdat dat gevaarlijker is dan wel iets doen. Een raamposter lijkt me trouwens wel veiliger dan een handdoek. Het is iets minder opvallend voor mensen die er niet mee bezig zijn, terwijl de mensen die er wél mee bezig zijn ernaar zullen uitkijken en ze zullen zien.

 2. Lara schreef:

  Je kunt ook De Andere Krant editie Vrijheid voor je raam zetten.

  www.transitieweb.nl/beweg…t-te-zijn/

  • Fred Teunissen schreef:

   Super idee!
   Allebei kan ook.

   • Helena Struik schreef:

    Doordat een pompbediende de vrijheidskrant bij de pin had liggen, had ik een leuk gesprek en een stapel vrijheidskranten die we verspreid hebben. Hij vertelde we dat veel mensen ook zo dachten maar toch bang waren om het te uiten, dus die angst heerst helaas ook nog.. Hoe meer opstaan hoe beter.

 3. H Buitenhuis schreef:

  Nog liever vandaag dan morgen

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.