Geen dag zonder betoging in Frankrijk tegen de ‘pensioenhervorming’

De demonstraties tegen de Franse regering zijn de afgelopen week gewoon doorgegaan. Soms aangekondigd, meestal spontaan in tal van plaatsen, zeker niet alleen in Parijs. Er hangt hier in iets in de lucht dat op zijn zachtst gezegd explosief te noemen is, ondanks dat de leiders van enkele vakbonden andere plannen schijnen te hebben.

Om iets van de grimmige sfeer te proeven, kijk naar dit filmpje waarbij tienduizenden luidkeels de Marseillaise, het Franse volkslied, zingen tegen Macron.

Vakbonden

Op dinsdag 28 maart demonstreren volgens de vakbondscentrale CGT meer dan 2 miljoen mensen door heel Frankrijk. Dit is de tiende demodag.
Volgens de prefectuur van Parijs waren op 23 maart 119.000 mensen in protest op straat tegen 93.000 vijf dagen later.

Het zijn de vakbonden die aandringen op een ‘pauze’ en ‘bemiddeling’. Terwijl de bondsbestuurders vooraf hadden aangegeven niet akkoord te zullen gaan met de ‘pensioenhervormingen’ naar 64 jaar. Zij zoeken naar een compromis met Macron, die echter al heeft aangegeven dat de pensioenwet in september zal ingaan.

Bij raffinaderijen en door de vuilnismannen op verschillende plaatsen wordt nog gestaakt. Voortdurend zijn er de afgelopen week spontane demonstraties tegen de regering. Onaangekondigd en daarom moeilijk voor de autoriteiten om deze te bedwingen.

Door het lonken van de bonden met de regering, met wie ze op aanstaande woensdag 5 april een gesprek zullen hebben, is er verdeeldheid gezaaid. Het is voor een buitenstaander daardoor niet meer eenvoudig te weten waar en wat er precies aan de hand is.

Ondertussen staan er mensen op die het beleid van de bonden niet meer willen volgen en actiecomités vormen, zoals bijvoorbeeld het Netwerk voor de Algemene Staking.

Sainte-Soline

Dit alles wordt echter overschaduwd door het extreme politiegeweld van de voorbije week tegen met name de betogers in Sainte-Soline waar enkele enorme waterbassins aangelegd worden waartegen de bevolking en tal van organisaties zijn.

Op 25 maart is hier een slagveld. De oproerpolitie schiet 5.000 granaten af op de dertig duizend manifestanten die protesteren tegen de waterbassins in deze plaats. Laster zullen manifestanten een deel van de lege granaten later terugbrengen bij de prefect van Niorte. Volgens Macron, waren duizenden mensen naar Sainte-Eline gekomen om oorlog te voeren. Meer dan 200 demonstranten raken gewond in deze strijd.

Geen pauze

Ondanks de ‘pauze’ ingelast door de vakbonden demonstreren mensen gewoon door op tal van plaatsen in Frankrijk, ondanks hevige regen en traangas van de politie.

>>>>> Lees verder op DLM Plus

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. rené schreef:

    Volgens een groot aantal mensen hier is het hele pensioenverhaal een “leur”. D.w.z. een manier om de aandacht af te leiden van een groot aantal andere zeer onfrisse onderwerpen en zeer bedenkelijke wetten. Het onderwerp zelf, pensioenhervormingen is al jaren onderwerp van debat en wordt al heel lang uitgesteld en nu ingezet als joker. Ondertussen heeft men vergaande wetten aangenomen die biometrische controle en identificatie mogelijk moeten gaan maken. Worden tal van staatsbedrijven versjaggerd. Macron heeft enorme beperkingen van het water aangekondigd en tegelijktijd een deal gesloten met olieproducerende landen om olie te ruilen voor water! Er verdwijnen miljarden uit het land en met name richting Oekraine en een aantal oud kolonies in Afrika. Schandalen rondom pedofilie, witwaspraktijken, cocaninegebruik en belastingontduiken van de elite zijn niet meer te tellen. Maar worden in de media bedolven onder pensioenstakingen en demonstraties. Het geweld dat daarbij de milities gebruiken nadat ze het zelf telkens uitlokken zijn van een ongekende omvang. In Nantes is een man van 62 jaar overleden nadat hij omvergesmeten was door “ordetroepen” in de aanval. Vrouwen, bejaarden, elke willekeurige voorbijganger wordt aan de haren over straat gesleurd of neegeknuppeld. In Saint Soline lagen tientallen gewonden op een zijweggetje te wachten op hulpverlening. Die niet kwam opdagen omdat de prefectuur de hulpverlening verboden had om hier hulp te verlenen. Een arts die ter plaatste was op persoonlijke titel raakte zelf gewond toen hij de gewonden ging verzorgen omdat die bestookt werden met traangasgranaten van een type dat officieel verboden is. Nog steeds liggen er twee mensen in coma en zweven ergens tussen leven en dood. Geachte Nederlanders de elite van uw geliefde vakantieland toont zijn ware karakter en is niets meer dan een hele vieze dictatuur. Al jaren hoor, maar nu toont het zijn ware gezicht meer en meer. Tegenover een fantastische bevolking die in tegenstelling tot de meer gezagsgetrouwe en brave Nederlander, opkomt voor vrijheid. En de elitie is zonder meer van plan de vrijheid volledig in te perken. Ook bij U.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.