Frij Fryslân bouwt aan een betere wereld

Hoe vrij wil je echt zijn? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen de laatste jaren. Vooral in de provincie Friesland leeft een enorme motivatie om vrij te blijven. Netwerk-organisatie Frij Fryslan is er het levende bewijs van.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat de Friezen graag onafhankelijk blijven en trots zijn op hun provincie. De strijdvaardigheid en een gezond wantrouwen jegens grote instituten zoals de Europese Unie & Nederlandse politiek is jaloersmakend. Waren er maar meer provincies met een vergelijkbare tendens, dan zag Nederland er al heel anders uit.

De omgekeerde vlaggen heb ik vanuit de auto nog kunnen filmen. Opvallend zijn sowieso de vele vlaggen wanneer je door de noordelijke provincies reist.

Ontstaansgeschiedenis

Toch blijft het niet alleen bij het afgeven van een signaal of vragen stellen, er moet vervolgens ook daadwerkelijk iets gebeuren. Dat gold ook voor PI. Ik sprak haar onlangs in Leeuwarden waar ze met veel overtuiging de visie toelicht van Frij Frieslân.

In de podcast hoor je een gedeelte van de ontstaansgeschiedenis, verschillende werkgroepen en toekomstplannen. In 2021 begon het met een paar mensen die uit bezorgdheid bij elkaar kwamen om na te denken over oplossingen voor een betere wereld.

Als podcaster verwijs ik graag naar social media van nieuwe initiatieven, maar voor Frij Fryslân is dat niet nodig.

Behalve een YouTube-kanaal doen ze bewust niet mee met big tech.
Er is echter wel een prachtige website online: https://frij.frl/

Bron: NieuweTijd podcast

Gerelateerd

NieuweTijd podcast: de ecologische boerderij van Gerrit Impens in India

Leef de Nieuwe Tijd!

Niels Lunsing in gesprek met drie initiatiefnemers van Levensboerderij Wilp

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Marije Freeve schreef:

  Tijn Touber vraagt zich af wat er met A’dam gebeurd is, ooit vrij gevochten stad.
  Tsja…. A’dam is inmiddels een 5G smart-yuppenstad geworden,
  maar er is nog wel “Fruittuinen van West”
  fruittuinvanwest.nl/agenda/ Prachtige plek is het,
  alleen de 5G antennes zijn ook daar weer niet ver vandaan…

 2. Marije Freeve schreef:

  Ik had hier nog nooit van gehoord, van Frij Frieslân. Goed gedaan!
  Hoe meer van dit soort initiatieven, hoe beter.

  De electro-gevoeligen in Nederland (inmiddels zal dat zo ongeveer 10% van de bevolking zijn), waarvan veel al meer dan twee jaar ernstig ziek zijn als gevolg van de levensgevaarlijke 5-technolgie (velen van hen zijn niet geprikt, dus het komt niet door de prik), pleiten al jaren voor witte stralingsvrije woonzones in Nederland, maar er is nauwelijks een vrijwilliger die zich daarvoor wil inzetten en daarvoor geld wil geven, met alle drama’s die dat nu al jaren tot gevolg heeft.
  Wel wat wrang, om te zien dat dit initiatief zo moeiteloos lijkt te verlopen.

  Twee weken geleden was er wederom iemand met ehs die zichzelf van het leven heeft beroofd, omdat ze zó graag wílde leven, maar niet meer kón leven met alle verschijnselen die de moderne technologie ons mensen, dieren, planten en bomen aandoet. Ze heette Lies en ik heb haar nooit ontmoet, maar zij is níet gehoord door de Nederlandse overheid en artsen (grof schandaal dat zóveel artsen blijven zwijgen) en zij is zeker niet de enige zolang er geen witte stralingsvrije woonzones komen in Nederland. Toevallig weet ik dat de Friezin Doutzen Kroes wel eens haar zorgen heeft uitgesproken over 5G www.gooieneemlander.nl/cnt/d…um=organic Maar zij kreeg er vervolgens van langs door de reguliere media, zodat zij waarschijnlijk heeft gedacht: “Nou ja, laat maar dan”. Maar de stichting Moederhart was kennelijk wel sexy genoeg kennelijk, dus die kreeg wel steun van Doutzen en dat steekt dan weer bij ons ehs-ers, zoals dat gaat.

  Ik hoop dat Doutzen dit leest en dat ze beseft dat zij zeker niet de enige bekende persoon is, die alarm zou kunnen slaan over 5G. Waar zijn alle andere BN-ers in Nederland die ons steunen? De bekende Robbert F. Kennedy jr. is er al jaren mee bezig.
  Lees: childrenshealthdefense.org/elect…-wireless/

 3. rientshofstra schreef:

  Jammer dat Frij Fryslân geen aandacht aan AS (alternatiefstaatsbestel.nl) wil schenken. Sybren van FF gaf aan dat ze een ander pad inslaan. Maar zolang Brussel en Davos via Den Haag hier de dienst uitmaken, dus ook in Fryslân, is een structurele ommezwaai onmogelijk. Narcisten, machtswellustelingen en psychopaten willen niet geholpen worden, een systeem waarin ze geen kansen meer krijgen kan wel wortel schieten, als de massa (m.n. alle ontevreden burgers) hier achter gaat staan

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.