Florijn gaat cash

Het aantal houders met een Florijnenrekening groeit tegen de verdrukking in van 1000 in 2021 naar meer dan 3000 in 2022. Vandaar dat de Stichting Florijn biljetten in verschillende coupures in omloop brengt. Dit maakt het nog aantrekkelijker in Florijnen te gaan betalen of handelen.

De biljetten zijn verkrijgbaar bij enkele uitgeefpunten of via de post. Het zijn coupures van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Florijn. Ze zijn gedrukt op een hoge kwaliteit waardepapier om vervalsing tegen te gaan.
Het papier bevat een watermerk en ‘wormpjes’, kleine vezeltjes die oplichten onder een UV lamp. Er is zelfs een holografisch zegel in de biljetten aangebracht.
Voorheen kon alleen digitaal met Florijnen worden betaald.

Florijn gaat cash

De Florijn

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Op het ogenblik hebben zich meer dan 3000 mensen en rond de 500 bedrijven als deelnemer aangemeld. Het betaalmiddel maakt een enorme groeisprong door.

De alternatieve munt moet met name het midden- en kleinbedrijf versterken. Consumenten die met Florijn betalen krijgen minimaal 5% korting op hun aankopen.

Rentevrije economie

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Kortom enig idealisme kan de Florijn niet ontzegd worden. Via Academy of Happiness ben ik zelf al meer dan vijf jaar aangesloten bij de Florijn. Mensen kunnen hier met hun Florijnen boeken kopen of zich abonneren op DLM Plus. Mijn ervaring is dat mensen een drempel moeten nemen voordat je ze kunt winnen voor het idee van een alternatieve munt. Geld is niet meer of minder dan vertrouwen en dat moet de munt eerst verdienen. De Florijn heeft de afgelopen jaren dus leergeld betaald.

Complementair

De Euro blijft gewoon de Euro, en de Florijn is volgens Stichting de Florijn niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Het is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.

Het doel van Florijn is om naast de Euro een extra geldstroom te genereren, waardoor de omzet en liquiditeit van bedrijven wordt vergroot en de koopkracht van consumenten wordt versterkt. Kortom, om de financiële crisis op te lossen. Dat is mogelijk, schrijven de initiatiefnemers van de munt op hun website.

“Het probleem is dat er te weinig geld is, dus maken we ons eigen geld: het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.”

Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.

Ga naar de website van de Florijn: Betalen met Florijn

Dit artikel verscheen eerder op de website DLMPlus

Gerelateerd

De Fryske euro gaat rollen!

De beste alternatieven voor de digitale dwangmunt

De kracht van het menselijke internet: ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei

Ruilprogramma helpt tegen digitale Euro (DLMPlus)

Het wordt een kwestie van overleven (DLMPlus)

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Rients Hofstra schreef:

  Florijnen naast of zelfs i.p.v. de euro zou fantastisch zijn.
  Zijn de Florijnen gedekt door goud?
  Of kunnen ze ongelimiteerd bijgedrukt worden?

  Als de Florijn een succes gaat worden, wordt het een bedreiging voor de officiële munt. Banken kunnen geen rente claimen en de belasting gaat inkomsten (o.a. btw, loon-, inkomsten-, erf- en vermogensbelasting) delven. Daarom zal door de (r)overheid worden ingegrepen.
  Wil de Florijn een langer leven beschoren zijn, zal het staatsbestel, waarbinnen enge mensen de top halen en alles bepalen, moeten worden vervangen. Een nieuw staatsbestel (AS) is er en wordt gedragen door de burgers. AS is geen partij, maar kan wel voorwaarden scheppen voor o.a. betere (alternatieve) zorg, onderwijs en de voedselvoorziening.

  Enkele voordelen AS:
  – Een goedwerkende Trias Politica
  – Partijonafhankelijke wetsdeskundigen als senatoren
  – Invoering Constitutioneel Hof (afschaf art. 120)
  – Invoering div. referenda
  – Echte volksvertegenwoordigers i.p.v. carrièrepolitici
  – Korte lijntjes volksvertegenwoordiger – eigen achterban
  – Vakinhoudelijke toppers als bewindslieden (partijonafhankelijk)
  – Meer ruimte voor onderzoekjournalistiek
  – Amper tot geen mazen meer in nieuwe wetten
  – Geen partijpolitieke benoemingen
  – Geen kiezersbedriegende coalitieafspraken
  – Geen minderheidsstandpunten bevorderen tot meerderheidsbeleid
  – Geen vallende kabinetten
  – Geen demissionaire periodes meer
  – Geen wurgende fractiediscipline
  – Geen zwevende kiezers meer
  – Geen uitsluitingen
  – Geen ‘scoreborddebatjes’ meer voor persoonlijk carrière-gewin
  – Geen achterkamertjes
  – Geen stemfraude
  – Geen tot amper invloed van lobbyisten

  Dit alles is terug te vinden op de site alternatiefstaatsbestel.nl
  met een mogelijke uitwerking onder De Pluchen Revolutie.

  Bij interesse en vragen ben ik uiteraard bereid e.e.a. te komen toelichten.

  Vr. groet, Rients rhofsof@gmail.com

 2. Kan Florijn ook vanuit België aangekocht worden?

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.