Een voedselcoöperatie opzetten: samen overvloed scheppen en verdelen
We zien aankomen dat toevoerlijnen zullen gaan haperen en daarom heeft het zelf verbouwen van voedsel een hoge prioriteit. Met een voedselcoöperatie kun je overvloed onderling delen en zo voor alle deelnemers een breder voedselaanbod tot stand brengen.
Op TransitieWeb is al enkele malen opgeroepen om te starten met een eigen moestuin. Alhoewel dat een goed begin is, ben ik er achter gekomen dat dit niet voldoende is.
Eind januari volgde ik The Greater Reset Activation, een zeer goed initiatief van Derrick Broze en John Bush (die beiden deel uitmaken van het Freedom Cell Network in Texas).
Tijdens deze online conferentie gaf Jonathan Ramirez een verhelderende voordracht met als titel ‘Subsistence and Survival in an Age of Instability’. Zie voor de registratie daarvan de video onder dit artikel.
In deze voordracht gaf hij belangrijke tips over het vergroten van je weerbaarheid. Dit zijn twee van zijn sheets:
Weerbaarheid vergroten
Grotere weerbaarheid is nodig, omdat we niet alleen te maken krijgen met voedseltekorten, maar ook met een vaccinatie ID (zie het voorbeeld van Israel). En er komt mogelijk nog veel meer op ons af. Bovendien: we willen toch ‘uit de matrix stappen’ en het systeem niet meer steunen met ons geld en onze energie? We willen toch een Nieuwe Aarde?
Het een leidt naar het ander. Wanneer je jezelf weerbaarder maakt, wordt je minder afhankelijk (tot bijna niet meer) van het controlesysteem en ben je bezig met het creëren van die Nieuwe Aarde.
Je eigen voedselplan
Ik heb opvolging gegeven aan een van Jonathan’s tips: maak je eigen voedselplan. Dat brengt heel veel inzichten. Je komt er dan achter dat je met je eigen moestuin (afhankelijk van hoe groot die is natuurlijk) nog steeds maar een gedeelte van je totale voedselinname dekt.
Als je niet een heel groot stuk land ter beschikking hebt dat je samen met anderen onderhoudt, dan ben je nog steeds afhankelijk van ‘externe inkopen’ bij de supermarkt en andere toeleveranciers. Niet zo weerbaar dus.
Wat doe je als je geen off-grid boerderij (met alles erop en aan) ter beschikking hebt en je woont in ‘normaal huis’ net als mijn partner en ik? Dan creëer je een netwerk van mensen in de buurt die je kunnen helpen om de nog ongedekte delen van je voedselplan af te dekken. Daarnaast ga je leren zelf verschillende dingen te doen, zoals pasta maken en groenten conserveren, bijvoorbeeld door te wecken.
Als eerste stap om dit netwerk te creëren heb ik het initiatief genomen om een voedselcoöperatie op te starten. Ik kwam in contact met iemand uit de buurt met een klein clubje wakkeren en met iemand die deelneemt aan een Lucht-Je-Hart Cirkel en lichtte het idee toe. In beide groepjes resoneerden mensen met het idee en inmiddels is het al in een project uitgemond. We zijn aan de slag!
De overvloed ruilen
De kern van onze voedselcoöperatie bestaat uit individuele mensen of kleine groepjes die zelf in actief bezig zijn met het produceren van biologisch of bio-dynamisch voedsel, zoals groente, fruit, kruiden, noten, zaden, granen, eieren en dergelijk. Zij verenigen zich om de uitwisseling van de overvloed aan geoogste producten onder elkaar te organiseren.
Deelnemers aan de coöperatie zijn bijvoorbeeld mensen met een moestuin aan huis, met een eigen volkstuintje, met een gezamenlijke moestuin of volkstuin, of zelfs een voedselbos hebben.
De leden produceren zelf allemaal voldoende voedsel om een deel van hun oogst ter beschikking aan anderen te kunnen stellen. Zij delen en ruilen hun overvloed met elkaar.
Bijvoorbeeld: ik heb nu een kilo verse sperziebonen over en geef ze aan jou. En jij hebt op een gegeven moment 10 eieren over en geeft die aan mij. Op deze manier kunnen de individuele deelnemers van deze coöperatie van een breder scala aan voedselproducten genieten.
De coöperatie kan zich vervolgens verbinden met lokale boeren- en andere bedrijven in de voedselsector om het scala aan voedselproducten verder te verbreden. Hierbij valt te denken aan zuivel (melk, kaas, boter), meel en brood, honing, vlees en vis.
Dit samenwerkingsverband is ook een goede basis voor:
* Het uitwisselen van kennis en ervaring met betrekking tot het verbouwen van biologisch en bio-dynamisch voedsel.
* Het delen en ruilen van onder andere zaailingen, plantjes en zaden, naast andere zaken.
* Het samen inmaken en drogen van groente en fruit en dergelijke.
* En uiteraard is het een mooi platform om elkaar met raad en daad door de ‘moeilijkere tijden’ heen te helpen.
Met gesloten beurs
In ons project hoop ik zo lang mogelijk het idee van delen en ruilen (waarde voor waarde) overeind te houden. Ik wil zeker in het begin geen ‘geldmiddelen’ introduceren.
Dat is lastig voor sommigen, want we zijn natuurlijk geprogrammeerd om met geld te moeten betalen als we iets van een ander willen. ‘Dan moeten we ook onze eigen munt creëren mogelijk’, is dus al geopperd….
Ik ben van mening dat het ook anders kan, maar daarvoor moeten we leren vertrouwen. Het vertrouwen hebben dat we elkaar kunnen helpen en kunnen delen en ruilen met elkaar. Het vertrouwen ook dat daarin een goede balans te vinden is.
Een leerzaam proces
Dit is een proces en we hebben natuurlijk een hele weg te gaan, gezien waar we vanaf komen. Maar tijdens dit proces gaan we ook heel veel leren, alleen dat al is een reden om het te doen, is mijn mening. Wanneer we samen een nieuwe samenleving willen creëren, gebaseerd op liefde en vertrouwen, dan zullen we aan de slag moeten en gaan DOEN. Dan zullen we leren wat werkt en niet werkt.
Tot slot, waar ik voor ga, is een positief resultaat, namelijk een goed lopende voedselcoöperatie. Voor onszelf en alle deelnemers natuurlijk, maar vooral ook om wakker wordende mensen een alternatief te kunnen bieden, in plaats van ‘het nieuwe normaal’.
Met het opbouwen van onze coöperatie betekent dat er een keuzemogelijkheid komt, een zichtbare andere weg. Zo kunnen we een nieuwe manier van ‘samen Zijn’ tonen.
Meer informatie
Bio-dynamisch
Rudolf Steiner, Vruchtbare landbouw
Maria Thun’s zaaikalender (de editie 2021 is uitverkocht)
NO DIG
YouTube kanaal van Charles Dowding
The Greater Reset
Gerelateerd
Groentezaden zijn betaalbaar goud. Zorg dat je altijd een voorraadje hebt.
Wecken in gebruikte potten en andere methoden om voedsel lang te bewaren
Nogmaals: leg een groentetuintje aan!
Wil je dit artikel delen op social media?
Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.
Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.
Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
ik vind dit een goed plan, en zou hieraan wel willen meewerken. heb me al vaak afgevraagd hoe, want fysiek is niet meer zo sterk Maar dacht laatst toen ik kippebouillonmaakte, en droomde van een slowcooker , met inhoud voor een paar gezinnen, voelde ik met heel goed en rustig in mijn vel. zoiets zou ik dus kunnen, en lees hier in je artikel over wecken en zo… dus dat zou prima passen. Maar dit alles speelt zich af in nederland. Het land bij uitstek om zo iets te ondernemen. hier heb ik nogniet veel gevonden, behalve een geitenboerdrij, die een coooperatief is gestart me andere boeren , ook om landgrond te beschermen waar ze voedingsgewassen voor de dieren op telen gezamelijk. Heb ze al een paar keer gecontacteerd van hoe ver ze staan, maar krijg tot nu toe geen antwoord. Zij vroegen voornamelijk financieele steun om die landgronden te kunnen aanschaffen.
Om antwoord te krijgen is het wellicht een idee om toe te lichten waar “hier” is, waar je over schrijft in de zin ‘hier heb ik nogniet veel gevonden’. In welk land bevind je je?
ter info :
Reclaim the seeds – Online op 20 en 21 maart 2021
Tijd: beide dagen van 09.00 tot 18.00 uur.
zie : reclaimtheseeds-amsterdam.nl/
Reclaim the Seeds is een evenement waarbij het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij. In het programma komen ook andere praktische, theoretische en politieke landbouw gerelateerde onderwerpen aan bod.
Ik ben zeer geïnspireerd door Philip Forer, deze manier van moestuinieren..youtu.be/dUOJH3LTVXA
youtu.be/C-2Zi9TiafU en er is nog meer op YOUtube te vinden..
Mooi plan, helemaal mee eens.
Wat hier prima bij past, is de zadenbibliotheek. Nog een paar dagen heet het stichting zadenbibliotheek Fryslân, maar het wordt zeer binnenkort zadenbibliotheek Nederland. Hier kun je gratis zaden lenen en inleveren.
Het enthousiasme ervoor is er, want er zijn al locaties buiten Friesland en nodig is het ook. Zie bovenstaand stuk. Zelf een zadenbieb opzetten en meer weten? Kijk op de website.
Heel nuttig deze info!! Dankjewel voor het delen.
Dat je in een cooperatie en met gesloten beurs kennis, kunde en mankracht deelt, is een geweldig idee. Maar hoe geef je daar vorm aan als je wel wakker bent, maar gehandicapt? Dat is namelijk mijn probleem. Ideeën genoeg en ook kennis over zaken maar daar houdt het dan op?
Is het een idee om een initiatief te starten om mensen zoals ik te helpen? Zo kun je de cooperaties ook uitbreiden. Er zijn hier wel wat mensen die het idee aanspreekt, maar ze worden niet in daden omgezet. HELP!
Voeding is een kernpunt, maar lang niet het enige dat momenteel speelt. Er zijn zelfbesturende alternatieven nodig op allerlei levensgebieden. Wie geen groenten kan verbouwen is vast in iets anders heel erg goed. Je kunt goederen ook tegen diensten ruilen.
Als iedereen bijdraagt naar vermogen, dan valt niemand uit de boot.