De route naar vrijheid: je hart luchten, elkaar door dik en dun steunen en zelfbestuur instellen
Als Heer Bommel zich in de nesten heeft gewerkt, in de beroemde verhalen van Maarten Toonder, dan roept hij uit: ”Tom Poes, verzin een list!” Waarna de aangesprokene steevast met een prima oplossing komt. Op dit moment is de samenleving in Nederland Heer Bommel. En jij, degene die dit leest, bent Tom Poes. En de inzet: vrijheid.
We staan allemaal voor de vraag: ‘Wat nu?’
De regering gooit de samenleving in het slot en geeft de sleutel niet meer uit handen. We mogen straks weer meedoen, maar onder strikte voorwaarden. Dat klinkt tamelijk neutraal, maar is het niet, want het is ten diepste een fascistische samenleving waarin we ons straks weer mogen voegen.
Wie dat niet wil, staat buiten de poort.
En wat dan?
Voorzien in basisbehoeften
Je staat dan voor de vraag hoe je zonder overheidssteun en mogelijk zelfs zonder inkomen je leven toch goed kunt inrichten.
Je staat dan meteen ook voor de vraag wat essentieel is en wat niet.
Wat zijn basisbehoeften en hoe voorzien we daarin?
Basisbehoeften zijn voedsel, onderdak, elektriciteit, verwarming, schoon drinkwater, medische zorg en mogelijkheden van vervoer. De regering wil het beheer van al deze basisbenodigdheden centraliseren en zo alle macht naar zich toetrekken. Daarvoor moet het platteland ontvolkt worden, de boeren verdreven en de bevolking samengeperst in goed controleerbare hoogbouwsteden.
Wat er gebeuren moet is dan ook precies het tegenovergestelde: decentralisatie van alles wat met onze basisbehoeften te maken heeft. Je eigen voedsel verbouwen is inmiddels een politieke verzetsdaad geworden. Uitwijken naar het platteland ook.
Cirkels van zelfbestuur
Mijn overtuiging is dat alles oplosbaar is als groepen van ongeveer acht mensen de koppen bij elkaar steken en bespreken wat er gedaan moet worden om in ieders fundamentele behoeften te voorzien.
Dat vraagt een vergaand commitment, te vergelijken met dat van een huwelijk: “We gaan dit samen aan, in lief en leed en door dik en dun.”
Zo vormen zich cirkels van zelfbestuur. Zij zijn de basis van een nieuwe, decentrale staatsstructuur. Je kunt cirkels hebben op het niveau van een straat, wijk of regio.
Als in Nederland een vlechtwerk van dergelijke, met elkaar verbonden cirkels ontstaat, dan is dat een macht waar de autoritaire elite niet tegenop kan.
Met hun Great Reset breken ze de samenleving af om op de puinhopen hun totalitaire staat te bouwen.
Op deze puinhopen kan ook iets heel nieuws ontstaan. Iets dat niet uit hún koker komt, maar uit de onze: The Great We-set.
The Great We-set routekaart
Fase 1
De Cirkels starten als huiskamerbijeenkomsten om je hart te luchten en ervaringen uit te wisselen. Dat helpt om alle stress te laten varen en over te gaan tot constructieve actie.
Momenteel zijn er in een aantal steden Lucht-Je-Hart Cirkels actief, maar er vinden ook in tal van plaatsen huiskamerbijeenkomsten plaats, die anders heten.
Fase 2
Al uitwisselend wordt duidelijk welke onderliggende behoeften er bij iedereen zijn. Aan de meest klemmende noden kan nu worden gewerkt. Hier gaan we over van praten naar doen. Bijvoorbeeld: als iemand de hypotheek niet meer kan betalen, is er altijd wel een ander die woonruimte over heeft. Voor elk probleem is er een oplossing als we de intelligentie van de groep ruimte geven.
Fase 3
De Cirkels in straat, wijk of stad gaan met elkaar samenwerken. Wat de ene cirkel mist heeft de andere wel in huis. Er kan met gesloten beurzen worden uitgewisseld of met behulp van een eigen, alternatieve munt.
Fase 4
Samenwerkende cirkels nemen delen van het bestuur van een stad, regio of provincie over. Ze doen dit op basis van een nieuwe Grondwet die door de gehele cirkelsamenleving is omarmd.
Documentatie aanvragen
Je kunt een Cirkel starten met behulp van de eenvoudige instructies, die je vindt op de website nieuwesamenleving.nl.
Deze
De Andere Krant
Dit artikel verscheen op 19 december 2020 in De Andere Krant LEEF!
Deze wordt momenteel in een hoge oplage door het hele land verspreid.
Daarna verschijnt ook een digitale editie.
Check de website van De Andere Krant!
Gerelateerd
De Andere Krant Vrijheid: hoe Klein Duimpje een Reus blijkt te zijn
Vier maanden coronacrisis: een tussenbalans in acht stellingen
Hoe we de totalitaire machtsgreep weerstaan en UN Agenda 2030 het nakijken geven
Wil je dit artikel delen op social media?
Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.
Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.
Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
Dank voor dit waardevolle artikel. Ik wil me aansluiten bij een bestaande cirkel of er één opstarten in Zuid-Oost Friesland.
Inmiddels zijn we ook bezig met het opzetten van een cirkel in het Noorden van het land. Graag zou ik ervaringen willen uitwisselen met andere cirkels.
Mijn naam is Marlou, nr. 06 25225883. WhatsApp
Op wat voor manier ik ook op de website van “de andere krant” wil komen, ik krijg altijd een lege pagina. Ik zit niet op Facebook, dus dat gaat niet lukken. Ik had ook graag een abonnement willen afsluiten, maar dat lukt dus ook niet. Heb toen maar een abonnement op “gezond verstand’ genomen, ook niet verkeerd. Als ik mail naar beide adressen van “de andere krant” krijg ik de mails weer terug. Heeft iemand dezelfde ervaring? En heeft iemand een oplossing?
De site van De Andere Krant is even uit de lucht gewest, denk ik.
Ik kreeg een paar minuen geleden ook een blanco pagine. Maar inmiddels zijn ze weer online. Hier kun je abonneren: deanderekrant.nl/abonnement
Yes cirkels maken en uitgaan van de krachten van de mensen die er al zijn
Ik heb elke woensdagavond cirkels bij mij thuis kan ik die ergens aanmelden ?
Ilma ?????
Hallo Ilma,
Jazeker, je kunt ons Lucht-Je-Hart team vertellen hoe het gaat, in welke plaats je actief bent, en dergelijke. Wat je zelf kwijt wilt. Dat kan met het informatieformulier dat in het setje met instructiedocumenten zit (doc 3). Je kunt dat naar ons terugmailen.
Prachtig initiatief, ❤️?
Love is the key… ???