De Fryske euro gaat rollen!

Op 21 maart is de Fryske euro gelanceerd. Dit is een nieuwe lokale munteenheid die ervoor zorgt dat bedrijven in de regio onderling hun zaken doen, waardoor ze elkaar versterken. Circulair geld wordt dit wel genoemd.

Op de website van het initiatief wordt het allemaal duidelijk uitgelegd.
Deelnemen is eenvoudig:

  1. Meld je bedrijf aan
  2. Presenteer je aanbod op de marktplaats
  3. Handel met deelnemende bedrijven
  4. Betaal met Fryske euro’s via de mobiele app ‘Circuit Nederland’ beschikbaar voor Android en Iphone.

Circulair geld

Het Fryske-euro-netwerk gaat Friese bedrijven helpen bij elkaar te kopen. Iedere besteding wordt daardoor een investering in jezelf en je omgeving. Doordat Fryske euro’s in het netwerk blijven circuleren krijgen aangesloten bedrijven meer omzetkansen.

Verrekening vindt plaats via digitale Fryske euro rekeningen. Nederland kent al zeven communities met een eigen munt zoals de Utrechtse Euro en de Zeister Knoop. Door elkaar te betalen met circulair geld voorkomen we dat geld snel uit de regio rolt en versterk je samen met anderen de lokale economie.

Meer informatie

Flyer: De Fryske Euro – Met elkaar meer lokaal!

Folder Koop Lokaal

Gerelateerd

De economische macht terugpakken met levensboerderijen

Nieuwsbrief nr. 21: van weten naar werken – van begrijpen naar bouwen

De kracht van het menselijke internet: ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.