Dance for Freedom revolutie begint in NL

Zondag 21 februari is een gedenkwaardige dag omdat dan in ons land de aanzet wordt gegeven tot een dansrevolutie. Op 28 plaatsen vanaf 16 uur of vaak al eerder roeren mensen zich op de klanken van muziek.


Zij doen dat buiten op straat, in het park, in het bos of op een grasveldje met veel geluid. Een jaar geleden zou iedereen hierover zijn schouders hebben opgehaald. Niks bijzonders toen, nu een regelrechte opstand tegen het bewind van Rutte dat mensen niet alleen verbiedt bij elkaar te komen en samen dingen met elkaar te doen, maar ook met elkaar plezier te beleven. Zondag braken tienduizenden mensen uit de gevangenis in het hele land door met elkaar koffie te drinken en te dansen. De reacties van de deelnemers zijn enthousiast.

‘Hier spreekt de burger’

Rond 15 uur genieten er zeker 1.000 mensen op het grasveld van het Museumplein van het zonnetje. Dan beginnen mensen hier spontaan te dansen. De omstandigheden zijn ideaal. De sfeer is uiterst ontspannen en vreedzaam. Mensen zitten met groepjes op de grond en drinken koffie, anderen staan met elkaar te babbelen of lopen rond op zoek naar bekenden en er worden koekjes uitgedeeld. Alles is harmonieus. Zelfs de agenten van de ME, de vooruitgeschoven posten, staan met hun Vredesbadges te praten met de aanwezigen.

Gele paraplu’s worden uitgedeeld. De mensen genieten samen, zoals het bedoeld is in een samenleving.

Bekende figuren als Willem Engel, Jeroen Pols, Frank Ruesink en Mordechai Krispijn zijn er ook. Zij krijgen veel bijval en enthousiaste begroetingen.

Dan schalt er door de lucht zonder enige aanleiding:”Hier spreekt de politie….”, uit honderden kelen klinkt gejoel. Iedere verdere tekst uitgesproken door de agent wordt overstemd. De mensen die dansen gaan gewoon door met hun feestje, een deel keert zich naar de onruststoker van de overheid en roept heel hard:”Hier spreekt de burger.” De situatie is ronduit hilarisch. De omroepauto vervolgt zijn rondje om het Museumplein en herhaalt zijn storende boodschap nog een paar keer. Nergens ontvangt hij enthousiaste reacties.

Vredespolitie

Foto: R. Vellekoop

Tussen het publiek staan eveneens agenten. Blijkbaar zijn er twee soorten. Degenen met en zonder de badge Vredeseenheid Amsterdam. Een van de vredesagenten geeft aan dat ook hij bij de ME hoort, maar fungeert als een soort vooruitgeschoven post. Het doel van hun optreden is dat zij het gesprek aangaan met de burgers. “Wij zijn niet zo als de politie in het buitenland. In Nederland doen wij dat vreedzaam.”

Op de opmerking dat er ook eenheden van de politie zijn die het publiek proberen uit te dagen tot rellen (Romeo’s), gaat hij niet in. “Kijk, zegt hij, als er na een aantal aanwijzingen van ons niet wordt geluisterd dan hebben wij het geweldsmonopolie dat wij mogen inzetten.”

En dat is precies wat er gebeurt rond 15.40 uur.

Combi van koffiedrinken en dansen

Op dat moment is er niet alleen op het Museumplein, maar ook in het Vondelpark een vreedzame en gezellige samenkomst van mensen die niet alleen het mooie weer, maar ook elkaar en de muziek opzoeken. Precies zoals het in een vrij land hoort. Helaas blijkt die vrijheid niet meer aanwezig te zijn. Ja, even, heel even, voordat de politie van het regime Rutte moet optreden.

In het Vondelpark wordt eveneens gedanst. Ook hier zijn misschien wel een paar duizend mensen aanwezig. In opperbeste stemming vieren ze het mooie weer en elkaars gezelschap.

Slapstick met paardencarrousel

Nadat de geluidswagen van de politie zijn ronde heeft gemaakt rond het grasveld van het plein trekken de vredesagenten zich terug.
Even later rijden een tiental overvalwagens, het veld op, voorafgegaan door een lange linie van ME, een peloton paarden en twee heuse waterkanonnen. Het publiek vertrekt van het groene veld. Een deel schijnt later de feestelijke activiteiten te hebben voortgezet in het Vondelpark. Een ander klein deel blijft rustig in het gras zitten.

Rond 15.50 rolt zich voor de ogen van toeschouwers, de mensen in het gras een ware slapstick uit. De macht heeft zich zelden meer belachelijk gemaakt.

Terwijl een stuk of dertig mensen vreedzaam in het gras zitten omgeven door ME komt het peloton politie te paard met zo’n 12 paarden op het groepje af en gaat een rondje lopen rond hen. Tot ieders stomme verbazing laten ze het niet daarbij maar lopen nog een rondje. Je ziet de paarden zenuwachtiger worden. Geen mens die nog begrijpt waarom deze politie hier een demonstratie paard in draf geeft.

De toeschouwers erom heen beginnen te joelen. De paarden raken nog meer gestrest. De mensen die op de grond zitten kijken de situatie gelaten aan. Na nog een ronde beginnen de toeschouwers te scanderen:”dic-ta-tuur, dic-ta-tuur.”

De geweldsmonopolisten maken zich hier onsterfelijk belachelijk. Er is geen enkele vorm van geweld van de in het gras zittende mensen evenmin van de omstanders. Uit pure onnozelheid weet de politie te paard zich geen houding te geven. Blijkbaar moeten zij zich manifesteren en hun macht laten zien.

Gelukkig voor de steeds meer gestreste paarden houden ze er na vijf ronden mee op en mogen naar een rustig stuk van het plein lopen.

Kijk zelf maar.

Dansje voor onze vrijheid

Op het Museumplein zagen we al een voorproefje van de nieuwe golf van vrijheidsdrang die opstijgt vanuit de gevangen gezette bevolking.

Zonder veel problemen kan je Dance for Freedom zien als een logisch vervolg op Koffiedrinken. Het zijn allebei uitingen van de roep om vrijheid. Het gaat in beide gevallen ook om samen iets ondernemen, elkaars gezelligheid opzoeken. Precies dat waar het al een jaar lang aan schort door de vrijheidsbeperkingen door de overheid van de hele bevolking.

Het begon een paar weken geleden in Amsterdam waar een DJ zijn raam open zette en zijn installatie aan. Hierop gingen passerende mensen spontaan op de muziek een dansje op straat doen.

In heel veel plaatsen kan je nu terecht. Afgelopen zondag was de aftrap voor heel Nederland.
Ieder kan deelnemen in deze plaatsen, je kunt contact leggen via de Telegram groep https://t.me/Danceforfreedom2021

Amsterdam, Zaandam, Limburg-Zuid, Regio Limburg-Noord, Amersfoort, Rotterdam, Haarlem, Arnhem / Nijmegen, Alkmaar, Hellevoetsluis, Zutphen, Breda, Almere, Apeldoorn, Den Haag, Hoorn, Groningen, Eindhoven, Utrecht, Roermond, Medemblik, Enkhuizen, Gouda, Lelystad, Zeeland, Twente.

Deelnemers worden opgeroepen gewoon met een bluetooth box op het balkon of in de tuin muziek te maken? Of met vrienden in een park of met een soundsystem met voorbijgangers gezellig op straat dansen. De exacte locaties worden op de dag zelf doorgegeven via de telegram groepen.

Aanstaande zaterdag 27 februari is er weer een Dance For Freedom.

Dit artikel is overgenomen van DLM Plus.

Gerelateerd

De route naar vrijheid: je hart luchten, elkaar door dik en dun steunen en zelfbestuur instellen

De Andere Krant Vrijheid: hoe Klein Duimpje een Reus blijkt te zijn

Wat iedereen (die nog nadenkt) al wist: vaccinaties zijn niet het einde van mondkapjes en 1,5 meter

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Inge schreef:

  Afgelopen zaterdag brachten wij met 35 voor elkaar onbekende muzikanten een vreugdes explosie te weeg met de 1e Nederlandse ‘Wij dansen door’ / ‘Danser Encore’ flashmob. Het dak van vrijheid ging er af! Nijmegen deed en masse mee.
  youtu.be/NMI8JBjg_qw
  Toch was de prachtige video van Marijke Kodde eerst niet zichtbaar op Youtube. En het heeft nog tot gisteren geduurd tot de reactiebox werkte! Zoooo jammer! Want anders waren we meegenomen in de Europese flasmob voor vrijheid. compilatie van die dag. De pers heeft deze gebeurtenis ook bewust genegeerd.
  Helpen jullie mee om a.s. vrijdag avond deze video alsnog Viral te laten gaan? Post hem ergens. Dank je well namens iedereen die de kick-off gaven tot wat misschien wel een muzikale vreugdevollle golfbeweging wordt 🍀 #musicconnects

  Refrein:
  Luister goed,
  Wij dansen dag en nacht door als – het moet
  Samen stappen wij hier uit – houd moed
  Liefde, Vrijheid, Kracht in O – vervloed
  nananananana
  Luister goed, wij dansen dag en nacht door als – het moet
  Samen stappen wij hier uit – houd moed
  Liefde, Vrijheid, Kracht in O – vervloed

  Couplet:
  Alles lijkt niet meer te kloppen
  Deze waanzin is te stoppen.
  Allen, samen zijn wij sterk – en vrij.
  In verbinding zijn, dat wi-llen wij.
  Waar_wacht_je_op? Doe_mee_en_dans – met mij.

  Wij zijn degenen die beslissen
  Laat_ons_daarin niet vergissen
  ’t Leven laat zich niet bekno-tten
  en samen zijn wij niet te sto-ppen
  Want_liefde_overwint_altijd – jaaaaaahhhh

 2. Paula Verkerk schreef:

  ook in Dordt gaat dit gebeuren aanstaand weekeinde

 3. aleid schreef:

  Blij, blij en ontroerd. Laat de liefde voor Vrijheid winnen door een overweldigende aanwezigheid, te zijn vanuit verbondenheid en constructief verzet door niet te vechten maar te Zijn.
  Blij met de moed van leven vanuit vreugde! Laten we de demagogie van de angstcultuur en achterliggende bedoelingen trotseren door te willen leven!

 4. rené schreef:

  De Franse tegenhanger ” danser encore”. Op straten en pleinen komen mensen bijelkaar en zingen en spelen dit lied en dansen samen. De tekst is uiteraard een aanklacht tegen de huidige situatie en dat we ons lichaam moeten kunnen bewegen in alle vrijheid.
  www.youtube.com/watch…yBEMRyt6Qg
  Inmiddels hebben deze muziekanten ook nog een tweede liedje gelanceerd, “Laissez nous travailler”. Oftewel laat ons gewoon werken.
  Veel dansplezier,
  rené

 5. Peter Rutjes schreef:

  ALOHA ~~ BE water ~ iedereen neemt deel ~

  ~ van Dans~revolutie naar DNA~evolutie ~ 21 February, 2021

  UK scientists create first ever video of DNA performing dance-like movements.
  The visualization was accomplished using high resolution microscopy and computer simulations.The advanced level of detail in the technology may lead to new therapies.

  DNA makes dance-like movements inside cells, show new videos from researchers in UK’s Universities of York, Sheffield and Leeds.
  They developed footage using the highest resolution images of a single molecule of DNA ever taken, demonstrating how DNA inside cells can change shape.

  Previous imaging of DNA, also known as Deoxyribonucleic acid, used microscopes that produced only static images. The videos now produced by the researchers employed advanced atomic force microscopy and supercomputer simulations to achieve the visualization feat.

  Dancing DNA: www.youtube.com/watch…J4JMXkQzoA

  008

  The images exhibit a tremendous amount of detail, showing the position of each atom in the double helix structure of DNA as the molecules twist and turn.

  The reason for the DNA writhing dance? The molecule needs to find a way to fit quite a lot inside a cell. Each human cell is comprised of about 2 meters of DNA strands. The whole body, with roughly 50 trillion cells, would have about 100 trillion meters of DNA. That’s per human.

  To make the fit possible, DNA resorts to twisting, turning and coiling.

  In particular, the researchers examined DNA minicircles, where molecules are joined on both ends, forming a loop. The minicircles may be useful as indicators of health and aging, found previous research from Stanford. This structure allowed the scientists to twist the molecules, making the DNA “dance.”

  In comparison to images of untwisted DNA, where little movement was observed, molecules with added twists became very dynamic and took on unusual shapes. These dance-like moves help the molecules to find binding partners for the DNA, concluded researchers. Trying a greater amount of shapes leads to a stronger likelihood of attracting another molecule.

  The study’s co-author Dr. Agnes Noy, lecturer in the Department of Physics at the University of York, explained just how precise their analysis has become: “The computer simulations and microscopy images agree so well that they boost the resolution of experiments and enable us to track how each atom of the double helix of DNA dances.”

  “Seeing is believing, but with something as small as DNA, seeing the helical structure of the entire DNA molecule was extremely challenging,” said the study’s first author Dr. Alice Pyne, a material scientist from the University of Sheffield, adding” The videos we have developed enable us to observe DNA twisting in a level of detail that has never been seen before.”

  bigthink.com/surpr…belltitem1

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.