Acties in Canada breiden zich over het hele land uit

Het begon als een actie van vrachtwagenchauffeurs tegen gedwongen vaccinatie en breidde zich daarna in een week tijd uit tot een brede beweging voor vrijheid en grondrechten. De regering Trudeau wil deze opstand neerslaan, maar mist daar tot nu toe de mactsmiddelen voor, want het Canadese leger lijkt er niet voor te voelen tegen de eigen bevolking op treden.

Deze patstelling biedt de protestbeweging ruimte om verder te groeien. De regering probeert nu de truckers in Ottawa met blokkades van toegangswegen en bruggen af te snijden van voorraden en versterkingen. Vooralsnog lijkt ze daar niet in te slagen. In de nacht van 4 op 5 februari brak een konvooi met trekkers van boeren door deze blokkade en ook kwamen er die nacht weer veel nieuwe trucks in de binnenstad aan.

De strijd woedt al evenzeer op het financiële front. Onder grote druk van de regering bevroor Crowdfunding site GoFundMe 90 procent van het tegoed aan donaties voor de truckers. Dat was al opgelopen tot meer dan 10 miljoen dollar. Maar ook deze tactiek faalt, want een ander platform, GiveSendGo, neemt deze functie over.

Zo blijven de truckers de regering steeds een stap voor.

Genoeg is genoeg!

Kijk eens naar deze video van zondag 6 februari. Parliament Hill, nu al meer dan een week compleet in handen van de truckers. Weer duizenden aanwezigen en een toespraak die er mag zijn. Let op: ook de Nederlandse truckers worden er in genoemd!

In het hele land

De mainstream media in Canada beginnen na een week schoorvoetend te berichten dat er in veel meer steden acties van truckers, boeren en supporters gaande zijn. Onder meer in Vancouver, Manitoba, Toronto, Montréal, Quebec, Edmonton, Calgary en Saskatchewan.

Truckers, farmers and cowboys have been blocking the US – Canada border for nine days. An epochal protest for freedom. They wrote history. pic.twitter.com/WMazQHb9Bl

Het algehele beeld is dat in het hele land boeren (ranchers), inwoners van steden, studenten en scholieren zich bij het verzet van de vrachtwagenchauffeurs aansluiten.

De reguliere media in Nederland doen nauwelijks verslag van deze historische gebeurtenissen. Dit alles is wereldnieuws, maar wordt weggehouden van het grote publiek.

Ongelofelijke beelden

Ik heb de afgelopen dagen ongelofelijke en ontroerende beelden gezien in de vele livestreams en reportages die door vloggers worden verzorgd.

Hieronder een greep daaruit.

De cavallerie schiet te hulp

Driehonderd ranchers te paard schieten op 5 februari de actievoerders bij de grensovergang Coutts te hulp.

Creatieve oplossingen

Ondanks pogingen van de regering om een grote demonstratie op zaterdag 5 februari in Ottawa te voorkomen kwamen tienduizenden in het centrum samen in een atmosfeer die aan een kermis deed denken.
De creativiteit van de actievoerders is bewonderenswaardig.
Bijvoorbeeld:
Probleem: hoe kunnen demonstranten hun kinderen meenemen bij min 17 graden?
Oplossing: springkussens installeren.

Of: hoe voorkom je dat er veel zwerfvuil op straat komt met zoveel bezoekers.
Oplossing: pilonnen van straatwerkzaamheden neerzetten met een vuilniszak eraan gebonden.
Kijk maar eens goed naar het wegdek op al deze beelden. Je ziet nog geen papiertje liggen.

Baan kwijt na 36 jaar dienstverband

Hoe schrijnend de vaccinatieplicht is wordt duidelijk uit de volgende video: de eerste chauffeur is na 36 jaar dienstverband op onbetaald verlof gezet omdat hij weigert zich te laten injecteren. Schrijnend, verdrietig en ontoelaatbaar!

Fringe transformer

Nog een toonbeeld van creativiteit: deze man demonstreert de lachwekkendheid van de woorden van Trudeau die beweerde dat het bij de truckers maar om een randverschijnsel gaat (‘fringe minority’).

Intimidatie

Nu de publieke opinie in Canada kantelt, grijpt de overheid naar het middel van de intimidatie: het is dreigen, dreigen en nog eens dreigen wat de klok slaat. Gespierde taal, maar het weerhoudt de actievoerders niet.

Eén van de truckers bracht de vastberadenheid van de actievoerders treffend onder woorden: “We moeten het fascisme NU stoppen, anders komen we er voorlopig niet meer van af.”

Navolging

De acties in Canada krijgen navolging in tal van andere landen. Er is een groot konvooi gepland dat op14 februari in Brussel aankomt en is samengesteld uit konvooien uit diverse westeuropese landen.

Update maandag 7 februari 9:30: burgemeester Ottawa roept noodtoestand uit

Zie hiervoor deze YT video van vannacht van JeanClaude BeyondMystic003

Zie ook: Zondagavond 6 februari: persconferentie van de organisatie van het Freedom Convoy Canada 2022

Zie verder: Ottawa police chief wants staffing boost as protesters continue to refuel convoy (CBC)

Gerelateerd

Trucker Dunham: “Dit is een wereldwijde strijd tegen een totalitair regime dat de hele aarde wil overheersen”

Climax in Canada nadert: livestreams van het Freedom Convoy 2022

Truckers in Canada eisen het vertrek van de regering en herstel van alle grondrechten

‘Verplichte vaccinatie? Dacht het niet!’ 10.000 Canadese truckers en supporters in konvooi op weg naar het parlement in Ottawa

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.