Ook Mastodon.social censureert. Wat nu? – met updates
Afgelopen zaterdag verwijderde Mastodon.social zeven verwijzingen naar berichten op TransitieWeb. Blijkbaar bevatten ze informatie die niet past in de ‘officiële werkelijkheid’. Een goede reden, lijkt mij, om deze berichten aandachtig te lezen.
Dit zijn ze::
Steeds meer duidelijkheid over trollen-acties van overheid tegen ongevaccineerden (*)
Een boek dat iedereen moet lezen (over de besmettingsmythe) (*)
Bij hoeveel doden wordt er gestopt met injecteren?
Aan politiek doen met orgonite?
NAVO versus Rusland: hoe krijg je een evenwichtiger beeld?
Voorgeschiedenis
Eerder werd mijn LinkedIn account geblokkeerd. Hetzelfde lot trof mijn account op Mastodon.nl. En Twitter schortte mijn account in augustus tijdelijk op vanwege een verwijzing naar een artikel op de website van de Canadese website Global Research.
Waar deze censuur om draait?
Om duidelijke taal over wereldwijde digitale dictatuur, depopulatie en misdaden tegen de menselijkheid.
Bezwaar
Ik heb op 19 november bezwaar gemaakt tegen de verwijdering van de zeven berichten van Mastodon.social. Ze overtreden geen enkele wet en zouden onderdeel moeten zijn van een pluriforme informatievoorziening. Aldus mijn verweer.
Ik kreeg een merkwaardige reactie van de beheerder.
Mijn bezwaar met betrekking tot de eerste vier artikelen (hierboven gemarkeerd met *) werd in eerste instantie gegrond verklaard (om 12:09 en zonder motivering). Tegelijkertijd kreeg ik de mededeling dat mijn bezwaar wat betreft het eerste artikel was afgewezen. Dat was dus in dezelfde minuut goed- en afgekeurd.
Ruim een kwartier later, om 12:28, kwam er een afwijzing van het bezwaar met betrekking tot de overige artikelen, plus – nogmaals – met betrekking tot het bericht over Dolores Cahill. Het lijkt erop dat vooral dit bericht het moest ontgelden.
Overigens blijkt geen van de drie alsnog toegelaten artikelen ook daadwerkelijk te zijn teruggezet.
Wat nu?
Mastodon.social is één van de duizenden ‘instances’ in het Mastodon-netwerk dat draait op evenzovele servers (**). De server van Mastodon.social staat in Duitsland. Al deze servers communiceren met elkaar via het ActivityPub-protocol. Elk van de servers heeft een eigen beheerder en eigen gebruiksvoorwaarden. Dat houdt in dat je, door op Mastodon over te stappen, nog niet vanzelf van de censuur af bent. Integendeel, want iedere afzonderlijke beheerder kan nog steeds berichten verwijderen.
Ik begin te begrijpen dat één van de eerste stappen die je als beginner in deze netwerken dient te zetten het zoeken naar een voor jou geschikte server/instance is. Dat wil zeggen een plek met redelijke gebruiksvoorwaarden. In mijn geval: zonder politieke censuur.
Ik vond via een handige zoekmachine een instance met enkele honderden gebruikers die zeer nadrukkelijk vermeldt geen censuur toe te zullen passen. Op voorwaarde weliswaar dat er geen wetten worden overtreden, wat ik een redelijke eis vind.
Nu nog uitzoeken hoe ik mijn volgers op Mastodon.social naar de nieuwe server kan overzetten. Daar is een procedure voor. Maar wat ook kan is ze in Mastodon.social houden en gaan crossposten met de nieuwe instance.
Maar wat de aanpak ook wordt, dit is de bottom line: ook beheerders van kleine Mastodon-servers kunnen de overheid op hun nek krijgen en voor die druk zwichten. Daarom is het verstandig niet alles op de online netwerkkaart te zetten.
De censuur op social media wordt immers steeds fijnmaziger. Berichten die niet naar de zin van de bende van Davos zijn, worden domweg niet meer getoond. Daardoor is het steeds moeilijker om op social media relevante informatie uit onafhankelijke bronnen te vinden.
Lijsten opstellen
Mijn tip: leg zelf een lijst aan van primaire bronnen voor de onderwerpen die jou na aan het hart liggen. Gewoon met je tekstverwerker. En maak dan af en toe een rondje langs de aldus verzamelde links. Check geregeld de nieuwe informatie die deze bronnen bieden.
Onlangs deden we zoiets op TransitieWeb met de vermelding van alternatieve informatiebronnen over de oorlog in Oekraïne. En ook in een meer algemene zin is dit een kernfunctie van TransitieWeb: ruimte geven aan andere geluiden.
Je kunt ook een nieuwsportal opzetten met behulp van RSS-feeds. Hoe dat werkt lees je hier.
Je eigen social media server
En naar alle waarschijnlijkheid de beste oplossing: zelf een social media server in gebruik nemen. De enige die dan nog censuur kan plegen ben jij zelf.
Ik was deze mogelijkheid even vergeten, maar nu blijkt dat ik zo’n eigen server al geruime tijd heb middels een plugin in WordPress. Deze instance is @transitieweb.
En jawel, daar staan de zeven bovengenoemde berichten nog altijd op. En het mooiste: zelfs als deze server offline is, want ze staan niet alleen op de server. Ze worden daadwerkelijk verzonden.
Alleen heeft mijn eigen social media server momenteel nog maar 25 volgers…
Werk aan de winkel dus.
(**) Toevoeging 22 november
Er zijn momenteel ruim 7500 Mastodon servers (bron). Dat is naast andere ActivityPub servers, die niet met de software van Mastodon draaien, maar bijvoorbeeld met PeerTube, Pleroma of WordPress. In het laatste geval ben je met een WordPress plugin zelf ook een instance/server, zij het dan een beperkte, want je bent de enige gebruiker. Voordeel: je postings zijn op het gehele ActivityPub-netwerk vindbaar.
Voor de overname van Twitter door Elon Musk waren er wereldwijd zo’n 10.000 ActivityPub-servers actief, met in totaal 1,5 miljoen gebruikers. Inmiddels zijn deze aantallen opgelopen tot 15.000 servers en 6 miljoen gebruikers.
Meer informatie
Mastodon: hoe kies je een server en hoe verhuis je je account? (Frankwatching)
Update 25 november
Op 23 november is mijn account op Mastodon.social opgeschort.
Nieuwe gewraakte artikelen:
Died Suddenly: rauwe documentaire over de covid genocide
Waar willen we heen?
Straling neutraliseren met Tachyon-energie
Welke kant kiest De Andere Krant?
Ik heb opnieuw bezwaar gemaakt:
“Geen van deze artikelen is in strijd met de wet.
Dit is dan ook een flagrante schending van de vrije meningsuiting.
Ik kan me niet goed voorstellen dat dit uw ‘policy’ is.
Als dat wel het geval is zou u zich moeten schamen.”
Update 26 november, reactie op mijn bezwaar
Gerelateerd
Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier
TransitieWeb is van Mastodon.nl gegooid wegens ant-vaxx tweets (onder andere)
Hoe kun je Facebooken, Whatsappen en Twitteren zonder Facebook, Whatsapp en Twitter?
Maak je eigen nieuwsportal met de nieuwe RSS Reader van HoeZitHetNuEcht
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
Sociale media platformen die me naast Twitter ook goed bevallen zijn Gettr, gab.com en vk.com.