Noodkreet van vier spoedeisende hulp artsen: “Capaciteit is het knelpunt en niet corona”

29 oktober 2021 deelden vier spoedeisende hulp artsen een noodkreet op Linkedin. Ze wijzen er op dat de teruggang in zorgcapaciteit het probleem is en niet corona. Lockdowns, mondkapjesplicht, avondklok of uitbreiding van het discriminerende QR-code systeem zijn ondoelmatig, zo zeggen ze, want  deze lossen het échte probleem, dat van de zorgcapaciteit, niet op.

Hier volgt hun verklaring:

Wij, 4 Spoedeisende Hulp Artsen (SEH-artsen), spreken ons – op persoonlijke titel – uit tegen het huidige Coronabeleid. Volgende week worden er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe ondoelmatige maatregelen opgelegd door dit demissionaire kabinet, terwijl het grootste probleem niet wordt aangepakt, namelijk het zorgcapaciteitsprobleem.

Al lange tijd voor de impact van Corona in Nederland, zagen wij als SEH-artsen dit zorgcapaciteitsprobleem toenemen. Dit kabinet heeft de afgelopen 20 maanden de ondercapaciteit niet willen oplossen, terwijl dit probleem er al jaren aan zat te komen. Er is niet adequaat ingegrepen toen, juist tijdens de corona-crisis, de ‘handen aan het bed’ verder afnamen. Sterker nog, de huidige coalitie wil de spoedzorg verder uitkleden. Juist wij, als SEH-artsen, hebben inzicht in werkdruk op de Spoedeisende hulp en in de ziekenhuisbezetting, omdat wij patiënten opnemen voor bijna alle medisch specialismen.

Waarom is er niet meer waardering gekomen voor het mooie beroep van verpleegkundige, door bijvoorbeeld hogere salariëring en betere secundaire arbeidsvoorwaarden? Waarom is er in de afgelopen 20 maanden niet voor gezorgd dat er veel meer verpleegkundigen werden opgeleid of als herintreder de weg terug zijn gaan vinden naar ‘het bed’? Waar was de wervingscampagne, waar was het budget?

Het is logisch dat wanneer er meer handen aan het bed staan, de gemiddelde werkdruk daalt en verpleegkundigen duurzaam met plezier inzetbaar blijven.

Wij horen op de werkvloer verhalen van verpleegkundigen die het door de hoge werkdruk niet meer zien zitten en willen/gaan stoppen. We zien collega’s uitvallen door ziekte en overbelasting. Iedere dienst zien wij verpleegkundigen bevlogen & keihard werken, echter door het voortdurend opvangen van personeelstekorten raakt men overbelast en kunnen er onveilige werksituaties ontstaan. Op de werkvloer blijft er weinig tijd over om voldoende aandacht te besteden aan leerling-verpleegkundigen, waardoor er tijdens de opleiding veel leerlingen stoppen doordat ze niet goed genoeg begeleid worden en omdat ze geen toekomst meer voor zichzelf zien in dit mooie vak. Bovenstaande baart ons grote zorgen, want zonder verpleegkundig personeel kan geen ziekenhuis bestaan en kunnen wij als arts ons werk niet doen.

We moeten nu maximaal investeren in verpleegkundig personeel en niet in zaken zoals het opleiden van BOA’s of ongelimiteerde testlocaties. Nieuwe maatregelen – zoals lokale lockdowns, mondkapjesplicht, avondklok of uitbreiding van het discriminerende QR-code systeem – zijn volstrekt onwetenschappelijk, ondoelmatig en zorgen voor een tweedeling in de maatschappij. Daarbij zullen deze maatregelen het échte probleem, dat van de zorgcapaciteit, niet oplossen.

Iedereen die zich heeft willen laten prikken, heeft dat kunnen doen. Diegenen die er bewust voor kiezen dit niet te doen, moeten absoluut vrij zijn en vrij blijven in deze beslissing. Er mag en moet geen enkele vorm van dwang of drang zijn. Om nu de ongevaccineerden aan te wijzen als oorzaak voor het falen van ons zorgsysteem is onrechtvaardig en zorgt enkel voor een zeer onwenselijke polarisatie en tweedeling.

De zorg moet een veilige werkomgeving zijn en elke professional wordt geleerd zich stapsgewijs uit te spreken wanneer hij/zij zich zorgen maakt. Het ‘Probe’, ‘Alert’ en ‘Challenge’ heeft helaas tot nu toe geen enkel effect gehad. Wij voelen nu de noodzaak in het maatschappelijk belang ons uit te spreken, omdat wij zien dat er sprake is van een ‘Emergency’.
Wij vragen om een gesprek met het kabinet (Rutte en de Jonge), het OMT (van Dissel en Gommers) en met het LNAZ (Kuipers), voordat nieuwe maatregelen die onvoldoende of niet-wetenschappelijk onderbouwd of oncontroleerbaar zijn worden ingevoerd.
Wij vinden dat wij, als 4 betrokken SEH-artsen die werken op de Spoedeisende Hulp en dus aan de poort staan van de ziekenhuizen, recht hebben van spreken en onze zorgen mogen uiten. Wij willen graag antwoorden op onze vragen en vragen om onomstotelijke wetenschappelijke onderbouwing van vergaande maatregelen, waar wij nu niet achter kunnen staan.
Wij roepen de media op om ruimte te geven voor het uiten van onze zorgen en om open te staan voor een kritisch geluid in bredere zin. Het is opvallend dat de media al anderhalf jaar lang ruim baan geven aan een eenzijdig verhaal en tegelijkertijd weinig ruimte bieden aan enige vorm van kritiek op het huidige beleid. Wij verzoeken de media om ook kritische (medisch) professionals een eerlijk podium te geven.

Wij hopen op jullie steun. Steun onze oproep en deel dit bericht.

SEH-artsen: A. van Asten, C. Sjaardema, L. Bilbija, B. de Lange

Bron: Stichting Artsen Covid Collectief 

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. F.W.G Wolbert schreef:

  Ik wil hier kwijt dat als je overuren draait in welke werksoort dan ook, dan ondermijn je je gezondheid. Ook je immunsysteem. Bij overwerken raak je overwerkt.
  Dat mondt uit in stress en stress verzwakt jou immuunsysteem.
  Als je ook nog vol goedertrouw de vacci hebt genomen is jou immuunsysteem dubbel belast .
  Genezen is onzeker geworden.
  Je komt in een lager energieniveau terecht.
  Werken wordt moeilijker.
  Alle maatregelen die je worden opgelegd werken vervlakking van jouw vrije wil tegen!
  Je wordt ziek en moedeloos.
  Het is een compleet plan om ons om zeep te helpen of als je dit overleeft gehoorzaam wordt aan het systeem.
  Kabinet in demissionaire positie is nu een politbureau ah worden.
  Met straks alleen nog gehoorzame leden-jaknikkers.
  En dat is nu al enkele jaren goed zichtbaar! !
  Je hoeft deze politbureau-leden niet te wijzen op de democratische beginselen . Want zij zijn deze ah wegwerken.
  Ga op zoek naar onafhankelijke geneesmethode inclusief gebouwen.
  Alle ziekenhuizen staan bol van wifi straling.
  Covid is een stralingsziekte.
  De aanvang van stralingsziekte lag bij draadloos telegraferen tijdens de Spaanse griep die door 1 g is veroorzaakt.
  Wordt toch wakker!
  Wifi voor smartphones gebruikt 937 gherz.
  Omdat deze straling de meeste insecten dus ook bijen doodde na onderzoek op een eiland in Gr Britannie werd besloten deze golflengte te gaan gebruiken.
  Er zijn dus golflengten die niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. Zou dus mooi zijn.
  Willen we weer fijn en gezamelijk gezond werken in een ZH en andere werkplekken stop dan met onveilige werkomgeving door straling.
  Rudolf Steiner heeft dit alles gezegd al in 1909. Ook over vaccinsstoffen.
  Nu zo’n 4 jaar geleden heeft Brussel goedkeuring verleend ad Italiaanse farmaceutische industrie om een vaccin te maken met 10 stoffen die voor jonge kinderen bedoeld zijn.
  Denk na mensen!
  10 stoffen in 1 keer. Dat schakeld het immuunsysteem gewoon in 1 keer uit!
  En dan? Wat worden we dan voor mensen?
  Etc. Wakker worden.

  • Marije Freeve schreef:

   Als goed geïnformeerde leek kan ik zeggen dat de meeste ziekteverschijnselen van stralingsziekte opvallend hetzelfde zijn als (long) Covid. Bekijk deze afbeelding en je snapt wat ik bedoel: www.stetzerelectric.com/wp-co…ckness.jpg
   (met één muisklik kan je de afbeelding scherper stellen)
   We worden in de maling genomen met het hele Covid-verhaal, dat is wat ik ook denk F.W.G. Wolbert.

   Militairen zwijgen over 5G vanwege hun zwijgcontract en politici en “journalisten” durven nauwelijks kritisch te zijn. (met de chemtrails is dat hetzelfde verhaal) Toch zijn de peer-reviewed onderzoeken er weldegelijk al descennia www.stop5gnl.nl/blog/…chnologie/ en daarom is het de beurt aan de artsen hun mond open doen. Maar aangezien 5G vorig jaar in alle grote steden de zorg is binnengeslopen middels zorgrobots en “de 5G-ambulance hub”, is dat kennelijk best moeilijk. www.catharinaziekenhuis.nl/als-e…jd-winnen/ Aangezien de landelijke GGD deze 5G hub ook nog eens steunt, wordt het wel duidelijk hoe de verhoudingen in ons land liggen, toch? nl/innovatie/digitalisering/5g/

   Op facebook schreef ik dit: www.facebook.com/group…8598438937 Elke de Klerk van artsen voor waarheid heeft in een interview zich ook kritisch uitgelaten over 5G en wat schreef de media vervolgens? Dat ze een “wappie-arts” is.
   Daarnaast is de rechtsspraak in Nederland zo corrupt als het maar zijn kan en dus…
   moeten niet alleen artsen gaan spreken, maar ook de bevolking zèlf.
   Laat iedereen zo veel mogelijk 5G boycotten en alles wat draadloos is.
   (inclusief de slimme meter)

   Als je iets goeds wilt doen voor de mensheid,
   leg dan je computer en telefoon dan weer aan de draad!

 2. F. van der Laan schreef:

  Hoe kan het zijn, de ongevaccineerde neemt de plek in van de gevaccineerde wat een drogredenering van Hugo

 3. Astrid Hedkamp schreef:

  Goedemorgen,
  Het is tijd massaal, heel Nl op te staan in Den Haag en dit niet langer te pikken, zo met ons om te gaan die door ons op die plekken zitten en behoren te doen waar ze voor gekozen zijn( dit kan anders uiteraard). Laten we zoeken en keihard samenwerken voor een nieuwe samenleving.
  Uit het systeem stappen en opbouwen in holistische zin, zonder uitsluiting. Hoor ik ook de koning roepen; een INCLUSIEVE maatschappij??? Dan is dit 180 grd. anders en niet de bedoeling.
  Op alle leefgebieden zijn al nieuwe vormen aan het werk; Triodosbank, de Vrije Scholen, kinderdagverblijven, artsen , verpleegkundigen therapeutica, de biodyn landbouw, door min. Schouten nog als vb gegeven…gezondheidswinkels, …helemaal opnieuw alles uitvinden is niet nodig, wel loskomen van. Het is niet langer wachten, afwachten, maar nu handelen.
  Hartegrt. Astrid

 4. M. Deckers schreef:

  Eindelijk mensen die durven te zeggen wat de echte oorzaak is. En dit is een waarheid als een olifant. Voor de Bezuinigingen in de zorg van de laatste 10 jaar betalen we mu de rekening. Het is zeer ongepast om deze problemen nu af te schuiven op een specifieke groep mensen. Wat is er veranderd in de zorg na het welgemeende applaus ? Niets! Dat mensen die deze keuzes hebben gemaakt zich niet schamen.
  Een gewaardeerd applaus mooi maar het levert niets op en kost geen cent. Wanneer word die jarenlange roep in de woestijn nou eens echt gehoord door onze politieke bestuurders.

 5. Theo Corpeleijn schreef:

  D-day is coming. Als de overheid niet wil inzien en adequaat helpen moet het Nederlandse volk het heft in handen nemen door zich te verenigen !

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.