Nieuw licht op oude geschiedenis dankzij de Engelse vertaling van de Codex Oera Linda
Jan Ott maakte een Engelse vertaling van de Codex Oera Linda, een zeer oude tekst die lange tijd door historici en theologen niet serieus is genomen. Die tijd lijkt nu wel voorbij.
Hoe onderdrukken machthebbers een voor hen gevaarlijk boek?
Door het dood te zwijgen, belachelijk te maken of te verbieden.
Bij de Oera Linda is de tweede methode toegepast: ridiculiseren.
Toelichtingen
Ik hoorde een jaar of zeven geleden voor het eerst van het bestaan van deze tekst. Met wat moeite vond ik een pdf op het web en tal van ‘debunk‘-links waarin het boek als een grap van een schrijver en twee van diens vrienden wordt afgeschilderd. Het lukte me toen niet om de context goed in beeld te krijgen.
Nu dan wel, dankzij de toelichtingen die Jan Ott geeff naar aanleiding van zijn nieuwe vertaling. Ik beluisterde de podcast van De Andere Krant (hieronder, het interview start bij 05:18), zag op YouTube zijn gesprek met Catherine Austin Fitts en idem met Robert Valentine.
Met de vertaling en zijn toelichtingen daarop is de Codex in één ruk uit de ridicule sfeer getrokken. Dit is serieus en vraagt om serieuze bestudering.
Op de website van het boek wordt het, in een prachtige, lange zin, zo geformuleerd:
Voor wie geïnteresseerd is in de oudste verslagen en diepe wortels van Europeanen en de vele plaatsen die hun voorouders in het verre verleden over zee hebben bezocht, evenals de oorsprong van onze taal en wereldbeschouwing — vooral in deze tijd waarin het aangeboren verlangen naar vrijheid, waarheid en rechtvaardigheid herondekt wordt — biedt Codex Oera Linda een schat aan inspiratie.
Gebonden uitgave: €48,00
e-book (pdf): € 12,00
Website Stichting Oera Linda: https://oeralinda.org/nl/welkom/
De Andere Agenda Podcast
Gerelateerd
‘Urk wordt geleid door God. En niemand anders.’
Frij Fryslân bouwt aan een betere wereld
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |