Het Westen speelt met vuur

Hoe kan het toch dat de mainstream media zo’n ongelofelijk eenzijdig, onhistorisch en compleet verdraaid beeld geven van de ontwikkelingen in Oekraïne?

De aansluiting van de Krim bij Rusland wordt stelselmatig een ‘annexatie’ genoemd, terwijl het dat niet is. Volkeren hebben het recht op zelfbeschikking volgens internationaal recht. En dit dan nog afgezien van de historische band die tussen Rusland en de Krim bestaat.

De wens van delen van de bevolking van het oostelijke en zuidelijke deel van de republiek om de Krim te volgen en zich eveneens bij Rusland te voegen wordt al even stelselmatig aangeduid als ‘Russisch landjepik’ (NOS Journaal 7 april), en ‘Russische agressie’, terwijl het om een authentieke wens van een groot deel van de bevolking aldaar gaat waar respectvol mee zou moeten worden omgesprongen.

Als iets of iemand aan het landjepikken is dan is het de NATO, die steeds dieper doordringt in de onderbuik van de Russische Beer. Net zolang totdat die het zat is en uithaalt.
Het Westen speelt met vuur.

Als ik al die halve en hele onwaarheden in onze mainstream media zie en hoor dan vraag ik mij af wat de bedoeling daarvan kan zijn. Is het soms zo dat de strategen in Washington en Brussel al klaar zijn met hun plannen en daar nu de Westerse publieke opinie rijp voor maken? Sturen ze willens en wetens aan op een oorlog met Rusland? Het is te bizar voor woorden, maar alles wijst in deze richting.

In een interessant artikel van Matthias Schepp in der Spiegel Online van 25 maart wordt (weliswaar vanuit een uitgesproken westers perspectief) goed geanalyseerd wat de visie en opstelling van Rusland is. Van daaruit komt de auteur op drie scenario’s:

 1. De Krim gaat naar Rusland en daar blijft het bij.
 2. Oplopende spanning en wapengekletter, uitmondend in de opsplitsing van Oekraine in een westers en een Russisch georiënteerd deel.
 3. Oorlog met Rusland om de heerschappij over de gehele Oekraïne (en wie weet welke gebieden allemaal nog meer).

We gaan de komende weken en maanden zien welk scenario het wordt.
Ik houd mijn hart vast.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Frank; Bonte schreef:

  We zitten in een machtsspel en het moeilijk om dit “spel” te doorzien.
  Leugen, list en bedrog spelen momenteel hoogtij. GELD regeert.
  Wat is mijn waarheid? Wat is mijn houvast?
  Liefde, mededogen en niet oordelen.
  De beerput gaat open….
  Goede achtergrond informatie staat volgens mij op www.echtekrant.be

 2. Henk Jansen schreef:

  […] terwijl het om een authentieke wens van een groot deel van de bevolking aldaar gaat waar respectvol mee zou moeten worden omgesprongen.

  Definieer ‘een groot deel’…

  Volgens Wikipedia gaat je stelling eigenlijk alleen op voor de Krim, daar is een etnische meerderheid van Russen. Voor de rest van Oekraïne geldt dat niet. In het ganse land woont zo’n 75 à 80 procent aan Oekraïners. In het oosten zullen vast relatief meer Russen wonen, maar ook daar vormen de Oekraïners verreweg de grootste etnische groep.

  Echter, ook los van die percentages geldt wat mij betreft:
  Waarom zou een land moeten toestaan dat een ander land zich zijn grondgebied toe-eigent? Puur omdat er wat mensen de straat op gaan die schreeuwen dat ze dat willen? Is dat genoeg? Stel dat er over zo’n 20 jaar een meerderheid van Marokkanen zou wonen in Amsterdam en zij zouden Amsterdam bij Marokko willen voegen, moet Nederland daar dan maar gehoor aan geven? Want ‘volkeren hebben het recht op zelfbeschikking volgens internationaal recht’?

  Overigens, terug naar Oost-Oekraïne, het is de vraag in hoeverre die demonstranten daar allemaal authentiek zijn. Er zijn hardnekkige geruchten dat de onlusten en demonstraties (deels?) geregisseerd worden door de Russen. Natuurlijk, het zou dom zijn daar zonder meer van uit te gaan, maar eigenlijk net zo dom om ze zomaar terzijde te schuiven. De toekomst zal uiteindelijk wel uitwijzen hoe de vork in de steel heeft gezeten.

  Kortom, de situatie in de Oekraïne laat zich volgens mij op dit moment moeilijk definitief duiden. We weten onvoldoende welke (eventueel vuile) spelletjes er worden gespeeld. En door wie. Zolang daar geen zekerheid over bestaat, is het veel te vroeg om het Westen – of wie dan ook – in de beklaagdenbank (of verdachtenbank) te zetten. Ik vind dat niet alleen voorbarig, maar misschien zelfs een tikkeltje laakbaar.

  Tot slot betekent de term ‘annexatie’ in principe slechts ‘inlijving’, in de definitie zit niet ingebakken dat het gewelddadig, onwettig of tegen de zin van de ingelijfde partij zou zijn.

  • Fred Teunissen schreef:

   Ha Henk,
   * Met ‘een groot deel’ bedoel ik een aanzienlijke minderheid. Geen idee wat het percentage daarvan precies is. Daar gaat het ook niet om. Waar het naar mijn idee om gaat is dat deze mensen zich moeten kunnen uitspreken over hun toekomst.
   Het is trouwens goed denkbaar dat er in het oostelijke en zuidelijke deel van Oekraïne een meerderheid is voor een federatieve staatsvorm met een behoorlijke zelfstandigheid voor de onderdelen daarvan.
   Hier in het Westen wordt te pas en te onpas gesproken over ‘separatisten’. Alsof die aanzienlijke minderheid zich zou willen afscheiden. Dat valt nog te bezien, vind ik. Laat ze zich maar middels een referendum uitspreken. Ik beschouw dat gepraat over separatisten als propaganda (hoewel er uiteraard ook separatisten zullen zijn).
   * De vergelijking met de Nederlanders van Marokkaanse afkomst gaat dan ook niet op. De vooronderstelling daarbij is immers dat er van een afscheidingsbeweging sprake is.
   * Dat er van twee of meer kanten vuile spelletjes worden gespeeld in Oekraïne neem ik direct aan, maar dat neemt niet weg dat Amerika (met de Europese regeringen die het spel meespelen) in het offensief is en Rusland in het defensief. Ook al beweren de mainstream media de laatste tijd het tegenovergestelde.
   Ik vind dat we ons tegen dit offensief moeten uitspreken. Het is extreem gevaarlijk.
   hgF

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.