Het Kalifaat en de cowboy in de dance-hall: de oorzaken achter IS. Of: Hoe dom kunnen wij zijn?

Als je elke zaterdagavond onbetrouwbare dames ten dans vraagt en die geeft wat ze willen: een zwaard, dan moet je niet raar opkijken als je na verloop van tijd geconfronteerd wordt met een woud van zwaarden dat zich tegen je keert.

In een verhelderend en goed gedocumenteerd artikel van Marc Vandepitte op de site De Wereld Morgen vinden we de oorzaken van (IS)IS: de westerse politiek in het midden- en nabije oosten vanaf, zeg 1980.
En ja, ook het geblunder van Nederland in Srebenica vindt al zijn oorzaak in het niet delen van informatie door Amerikaanse Inlichtingendiensten en de duizenden Al-Qaeda strijders die de Amerikanen indertijd invlogen in Bosnië, ter ondersteuning van de moslims aldaar.

Van harte aanbevolen: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/08/14/isis-westers-geflirt-met-jihadis-loopt-uit-de-hand. (Met daarin de link naar het Srebrenica rapport http://www.theguardian.com/world/2002/apr/22/warcrimes.comment ).

Wie werpt de eerste steen naar wie?

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.